Merilomalla osa 3. – Maarianhamina ja Geta

Merilomalla osa 3. – Maarianhamina ja Geta

with Ei kommentteja

Meren silottamat, punaisen sävyissä hehkuvat rapakivigraniittikalliot. Tuhannet saaret ja pikkuruiset luodot. Kallion laella ylvään yksinäisenä nököttävät mökit ja kitukasvuiset puut. Kaiken tämän ympärillä meri, jonka sävyt ja aaltojen muodot muuttuvat alati.

Matkalla Kökarin kallioisen saariston suojista tuulille avoin Kökarsfjärden tarjosi hetkittäin jopa keulan ylittäviä tyrskyjä, jotka ”eskaaderimme” kolmen veneen keulat halkoivat. Lopulta pääsimme Föglön saarten suojiin ja loppumatka selän yli taittui jo tyynemmässä kelissä.

Ennen Maarianhaminan Itäsatamaa kävimme tankkamassa ja siinä sattui hieman draamaakin matkaan, kun liukuovemme salpa jätti sormeni istuimen puun & salvan väliin – hermo jäi puristuksiin ja kipu oli varsin tuskallinen. Kipparin avustuksella sormi kuitenkin saatiin nopeasti pois välistä ja eikun Buranaa huuleen & rantautuminen sai jatkua. Hieman kyyneleet silmissä ja keho täristen heittelin köysiä tankkausasemallaeapuun tulleille ystäville, mutta kunnon merimies/-nainen rantautuu vaikka sormi olisi poikki… tai no ainakin tunnoton muutaman päivän ajan.

Maarianhaminassa on kaksi vierassatamaa, MSF:n Itäsatama ja ÅSS:n Länsisatama. Itäsataman valintaan päädyimme sen keskeisen sijainnin vuoksi, lisäksi meitä saapui lopulta viisi isompaa venettä samaan laituriin, joten halusimme olla lähekkäin ja varasimmekin jo paikat etukäteen Satamapaikka.comista.

Ahvenanmaan suurin kaupunki tarjoaa tekemistä niin isoille kuin pienillekin matkaajille, lisäksi sieltä löytyy useita ihania kahviloita ja ravintoloita. Itäsataman lähellä on elintarvikekauppa, minigolfrata, uimaranta ja leikkipuistoja lapsille. Kävelymatkan etäisyydellä on Mariebadin kylpylä & pieni uimaranta, josta saa satamaksun maksaneet alennustakin. Kävelymatkalla voi vaikkapa piipahtaa Merikorttelissa tutkimassa saarsitokulttuuria ja tekemässä käsityöostoksia. Satamamaksuun kuuluu lisäksi ilmainen päiväristeily Viking Linelle ja/tai Eckerö Linella Ruotsiin – täälläkin kävimme veneilyporukalla viettämässä hauskan meripäivän.Kesän 2018 helleaalto alkoi juurikin meidän Maarianhaminassa olomme aikaan ja ensimmäistä kertaa olisi voinut veneessä olla ilmastointikin. Nämä kesäpäivät olivat iloa ja naurua täynnä; istuttiin milloin kenenkin veneessä, lapset leikkivät vesisotaa rannassa ja illat kuluivat maailmaa parantaessa yhdessä ystävien kanssa.

Vietimme Maarianhaminassa kaikkiaan viisi yötä ja jossain vaiheessa oli kaupunki nähty, joten vuokrasimme auton, jolla ajelimme pohjoiseen. Getan alueen teiden varsilla näkyi laajoja omenapuutarhoja ja suloisen kauniita pikku kyliä. Päivä oli todella helteisen kuuma ja ilmastoitu auto tarjosi hetken hengähdyksen paahteestakin. Ajelimme hiukan ”sinne minne nokka näyttää” ja tutkin matkalla Googlesta mahdollisia uimapaikkoja; lopulta löysimme kauniin näköisen Knutnäsin rannan, jossa meri oli vielä kirkasta ja vain muutamia lapsiperheitä uimassa.

Vinkkinä muuten tämä https://uimaan.fi/ sivusto, jonka avulla on helppoa löytää uimapaikkoja ympäristö Suomen.

Virkistävän uintiretken jälkeen jatkoimme matkaa Dånötä kohden, koska olin löytänyt suloisen näköisen kahvilan netin kautta, sinne oli ”pakko päästä syömään Ahvenanmaan pannukakkua”. Matkalla Enebo hantverk & cafeseen ei liikennettä näkynyt ja loppumatka oli jo lähes kinttupolkua, mutta lopulta löysimme perille hyvin persoonalliseen milijööhön. Punamultaisten rakennusten muodostamassa pihapiirissä liehuivat Ahvenanmaan liput ja nautimme varmasti suurimmat pannukakkupalat ikinä puiden antaessa varjoa vielä hehkuvalta iltapäivän auringolta.

Leave a Reply