Merilomalla osa 2. – Kökar

Merilomalla osa 2. – Kökar

with Ei kommentteja

Aamuauringon noustua söimme aamupalan Jurmossa. Kuuman aamukahvin kera tutkittiin tuuliennusteita , ne lupasivat jatkuvaa navakkaa etelätuulta, joka kävisi Aavan kylkeen länttä kohti veneiltäessä. Avomeren pätkä olisi kuitenkin sen verran lyhyt, että siitä pääsisimme nopeasti luotojen ja saarten suojaan. Seuraavana kohteenamme kun oli Ahvenanmaan saariston uloimmaisin saariryhmä ja sieltä Kökarin saari.

Jurmon satamakahvilasta haettiin vielä uunituoreet korvapuustit matkalle mukaan ja eikun merta päin! Päästyämme Kökarin saariryhmän suojiin laskettiin nopeutta ja nautittiin uskomattoman kauniista maisemista; matalia luotoja, pieniä saaria, joiden laella nökötti yksinäisiä mökkejä merta katselemassa. Kökaria kohti tulessa tuntui kuin ilman lämpötila olisi muuttunut, jostain kävi lämmin henkäys – tultiin ”ulkomaille”, etelään…

Kökarissa kävimme jo pari vuotta sitten, jolloin tutustuimme enemmän pohjoispuoleen, Sandvikin vierasvenesataman alueeseen. Nyt kohteeksi valittiin Karlbyn vierassatama. Kökarilta löytyy toki vielä kolmaskin vierasvenesatama, Hellsö, jota isännöi Havspaviljongen.

Karlbyn satamassa ei ollut vielä ruuhkaa, ei myöskään ketään ohjaamassa satamassa, joten valitsimme vapaasti meille sopivan paikan. Köydet kiinnitettiin ja lähdin maksamaan satamamaksua; ilma oli helteisen lämmin ja säätilan tuleva muutos tuntui nyt kaikkialla. Hotellin terassilla oli ihmisiä nauttimassa virkistäviä juomia ja tunnelma oli jotenkin kuin Välimereltä.

Karlbyn sataman Hotell Brudhäll tarjoaa varsin monipuolisen kattauksen veneilijöiden tarpeisiin, on: saunat, pyykinpesutilat, terassi ja ravintolakin, lisäksi hotellilta voi varata päiväretkiä mm. Källskäriin. Lyhyen kävelymatkan päästä löytyy käymisen arvoinen Skärgårdsbröd Kökar -leipomo-kahvila-bistro, jossa nautimmekin herkulliset suolaiset feta-kasvispiiraat ja jäätelöt. Siellä oli myös kiehtova Stefan Bremerin valokuvanäyttely Kökarista, johon osittain liittyy YleAreenalta katsottavissa oleva kiinnostava dokumentti Takaisin Kökariin – lämmin suositus tälle, jos Kökariin suuntaatte.

Seuraavana päivänä joukkoomme saapui muitakin meriystäviämme, kolmen venekunnan voimin. Pikku merimieskin sai taas leikkiseuraa; sup-lauta osoittautui lasten suosiksi ja onneksi satamasta oli vain kävelymatka läheisen koulun leikkipuistoonkin. Porukalla vuokrasimme myös kaksi saunavuoroa (miehille ja naisille), osa uskaltautui uimaankin vielä melko kylmään meriveteen.

Kökar on monipuolinen kohde, jossa voi myös vuokrata polkupyöriä tai liikkua paikallisella taksillakin. Me teimme taksilla retken erittäin suositeltavaa kohteeseen, Peders Aplagårdiin. Kyseessä on noin 1200 omenapuun tila, jonka yhteydessä on kauppa ja ravintola. Aavan miehet tilasivat pizzat ja Vedenneito paistettuja ahvenia kauden vihanneksilla & uusilla perunoilla. Pizzat kuulemma maistuivat tosi hyviltä, mutta ahvenet ja raikkaat vihannekset olivat… TAIVAALLISIA!

Näillä saaristomatkoilla on tullut huomattua, että etenkin Ahvenanmaan puolella ruuat ovat todella maistuiva, ihanan konstailemattomia ja lähiruokaa parhaimmillaan. Tilan kaupasta tarttui vielä mukaan Pikku merimiehen rakastamaa Ahvenanmaan omenamehua, herkullista omena-salsaa (aivan, kokeilkaa joskus) ja muutakin kotiinviemistä.

Eräänä iltana lähdin kävelylle auringolaskun aikaan kamera lanteilla heiluen. Rannan punamultaiset venevalkamat ja kalastusmajat olivat rouheudessaan niin valokuvauksellisia. Aurinko värjäsi värit lämpimällä paletillaan ja pikkulinnut seurasivat puuhiani. Tuli olo, että täällä asuva ihminen on onnellisesti poissa kaupunkien energiapyörteistä, meren läheisyys ja luonto ylipäätään elossa mukana vahvasti toisella tapaa kuin kaupunkien betoniviidakoissa.

Kökarissa vietimme kaikkiaan kolme yötä, jonka jälkeen matka jatkui kohti länttä, isolle kivelle eli Maarianhaminaan.

Leave a Reply