Pikkukipparien Ahvenanmaa osa 2. – Maarianhamina

Pikkukipparien Ahvenanmaa osa 2. – Maarianhamina

with 6 kommenttia

Ensimmäiset ahvenanmaalaiset saapuivat idästä jo 7000 vuotta sitten. Kompassit ja merikartat eivät olleet apuna tuolloin, mikä on siis ajanut nämä ihmiset kohti länttä – kulkivatko he jään yli vai minkälaisen merimatkan olivatkaan tehneet tänne päästäkseen. (http://www.visitaland.com/fi/hyva-tietaa/ahvenanmaan-historiaa/esihistoria/)

Rödhamnin jälkeen suuntasimme suurempaan satamaan, Maarianhaminan Itäsatamaan. Tuntui jotenkin erikoiselta nähdä Ahvenanmaan pääkaupungin siluetti omasta veneestä käsin, täällä kun oli käyty viimeksi joskus ”jurakaudella” luokkaretkellä.

Itäsatamassa oli todella paljon veneitä ja hetken etsimmekin sopivaa venepaikkaa. Sataman sijainti ja palvelut ovat vertaansa vailla: ”Venepaikkoja on noin 300 ja palveluntaso on hyvä. Huoltorakennus, josta löytyy saunan ja suihkujen lisäksi myös pesutupa on avoinna vuorokauden ympäri. Kioskimme on rakennettu pieneksi satamapuodiksi, jossa myymme mm. peruselintarvikkeita, kahvia, virvoitusjuomia, jäätelöä, y.m.  Laitureilla on valaistus, makea vesi ja uudet sähkötolpat. Heinäkuussa satamassa on yövartiointi. Rantapaviljongista löydät myös suositun kesäravintolan. Kävelyetäisyydeltä löydät sekä kaikki palvelut että useita vapaa-ajan viettoon soveltuvia kohteita. Lapsiperheille sopii mainiosti Lilla Holmenin luonnonkaunis puistoalue. Sieltä löytyy leikkipuisto, lintula, pieneläintarha ja uimaranta. Sataman läheisyydestä löydät myös Mariebad kylpylän, vene- ja pyörävuokraamon, ravintoloita, yökerhon, ym. Pankki, posti, kirjasto, huoltoasema, keskustan elintarvikeliikkeet ja viihtyisä kävelykatu sijaitsevat kaikki noin 400 m säteellä.” (http://www.msf.ax)

Tässä alla kuvassa Itäsatamassa sijaitsevan ravintola Sea pointin Toast Skagenin tyylinäyte – oli todella hyvää. Sea ponti tarjosi myös lapsille oman buffetpöydän, jossa oli monipuolisesti kaikkea pikkumasuja ilahduttavaa.

 

Satamamaksuun kuuluu myös alennuskuponki tuohon Mariebadin kylpylään, jossa kävimmekin sateisena päiväna pulikoimassa. Kylpylä ei ole mikään kovin suuri, mutta koko perhe kyllä tykkäsimme kovasti siellä uiskennella. Sinne käveltäessä matkan varrelta löytyy myös Merikortteli, joka on pienten putiikkien ja historiallisten museoiden alue rannassa. Korttelissa myös järjestetään lapsille erilaisia toiminnallisia tuokioita mm. Piraattikerhon toimesta.

 

Pikku merimies tykkäsi kuitenkin kaikista eniten Viking Linen päiväristeilystä (Mariehamn-Kapellskär-Mariehamn), jonka koko perhe saa ilmaiseksi (aivan!) satamamaksun kylkiäisenä. Myös Eckerö Line tarjoaa vastaavaa. Päiväristeily piti varata laivayhtiön puhelinpalvelusta, mieluiten vähintään päivää ennen lähtöä. Bussikuljetus laivaterminaalille järjestyi helposti sataman läheltä Hotelli Arkipelagin edestä. Jo heti laivaan astuttuamme vastassa oli pörröinen Ville Viikinki, jolle Pikku merimies heitti ”ylävitoset” erittäin innoissaan. Laivassa oli luonnollisesti paljon lapsiperheitä, suurin osa veneilijöitä niin Itä- kuin Länsisatamastakin. Eipä mennyt aikaakaan, kun Pikku merimies oli jo ystävystynyt monen lapsen kanssa ja vauhtia riitti koko risteilyn ajan niin pallomeressä, leikkipaikalla kuin yökerhonkin puolella kirmaillen. Paluumatkalla Itäsatamaan bussissa istui selvästi hyvin onnellisia ja raukeita pikkuihmisiä laivan tax freestä hankitut karkkipussit käsissä.

 

Toinen Pikku merimiestä ja meitä aikuisiakin kiinnostava kohde oli Ahvenanmaan Merenkulkumuseo ja museolaiva S/v Pommern. Täällä vierähti melkein koko päivä, koska museossa oli hienosti otettu lapset huomioon; löytyi erilaisia tehtäviä/ rasteja, kokeiltavaa, piirrettävää ja ihmeteltävää. Lisäksi museossa on oma erillinen leikkipaikka lapsille, jossa voi piirtää, leikkiä ja syödä omia eväitäkin. Museossa ja muuallakin Ahvenanmaalla toimii lapsille oma Piraattikerho, merenkulkumuseossa ja museolaiva Pommernissa se tarjoaa seuraavia lapsille suunnattuja asioista: ”…oikea masto kiivettäväksi köysitikkaita pitkin, pelastuslautta ja useita laivanhyttejä joissa voi käydä, lastauspalapeli, sekä ihan aito merirosvolippu. Maskottimme, laivarotta Ruby on rakentanut omia pikku näyttelyitään ympäri museota. Rubyn aarrejahti on erittäin suosittu”. (http://www.piratklubben.ax/fi/medlem/asfm-pommern/)

 

S/v Pommern onkin jo itsessään kiehtova ja jännittäväkin kohde kaikenikäisille, koska siellä pääsee kiertämään vanhan purjelaivan tiloissa aina kapteenin hienosta kajuutasta valtavan suureen ruumaan. Pommern on rakennettu vuonna 1903 Glasgowssa, Skotlannissa ja laiva purjehti vuoteen 1952, vuonna 1939 jopa Australiaan asti. (Löfgren K-E. & Saloranta, P. 2014: 210) Huom! Pommern on suljettu lokakuusta 2016 – huhtikuuhun 2018. Laivalle rakennetaan allastelakka ja pääkantta vaihdetaan.

 

Itäsatamasta löytyy myös leikkipaikka, mutta vielä kiinnostavampi on lyhyen kävelymatkan päässä sijaitseva pieni saari, Lilla Holmen, jossa kävimmekin viettämässä helteisen kesäpäivän yhdessä Pikku merimiehen tutun leikkikaverin kanssa. Erikoisen tästä paikasta tekee se, että siellä käyskentelee täysin vapaana riikinkukkoja, myös uimarannalla. Tämä olikin erityisen jännää pikkumiesten mielestä. Uimarannalla oli myös jäätelökioski ja laivan mallinen kiipeilyteline, jossa hauskaa riitti hiekkakakkujen teon lomassa. Vielä heinäkuun alussakin oli merivesi hyvin viileää ja harva lapsi uskaltautui uimaan, rantavedessä kylläkin leikittiin. Matkan varrella Lilla Holmenille on myös minigolfrata, joka näytti etenkin iltavalaistuksessa houkuttelevalta.

 

Itäsataman sijainnin etuna on myös keskustan läheisyys; kaupat, kahvilat ja ravintolat ovat lyhyen kävelymatkan päässä. Jälleen kerran totesimme, että täällä Ahvenanmaalla ruoka on erityisen hyvää (ihanan raikasta ja kauden lähiraaka-aineita hyödyntäen tehtyä) menipä lähes mihin tahansa syömään ja lapset otetaan joka paikassa ystävällisesti huomioon. Herkullisimman illallisen tarjosi Indigo niminen ravintola, joka on aivan Itäsataman läheisyydessä. Alla muutama kuva Indigon makoisista annoksista:

 

Maarianhamina on luonnollisesti loistava veneen varastojen täydennyskohde ennen siirtymistä eteenpäin, koska erityisesti Pohjois-Ahvenanmaalle siirryttäessä kannattaa ruokavarastot täydentää täällä. Ruokien lisäksi Aavan perusvarustuksiin oli ”ihan pakko hankkia” varsin käytännöllinen kapistus; hanaviinipussukka, koska kyllähän Viking Linen tax freesta karkkien lisäksi ”mukaan lähtenyt” kesäinen roséviini oli saatava viileänä pidettyä…

 

Maarianhamina on toki pieni, mutta vilkas kesäkaupunki ja muutamassa päivässä alkoikin mieli tekemään jo rauhallisempaan saaristoympäristöön. Teimme reittisuunnitelmia ja pohdimme lähtisimmekö vielä kauemmaksi Pohjois-Ahvenanmaan rauhaan vai jonnekin hieman lähemmäksi. Seurailimme merisään ennusteita ja lopulta päätimme, että suunnaksi otetaan Lumparnin ”sisämeri” ja historiallinen Kastelholm. Tuuliennusteet kun näyttivät navakoitumisen merkkejä, joten suojaisa merialue ja tuulilta suojainen satama kuulostivat houkuttelevilta. – Aava kutsui taas!

__________________

Lähdekirjallisuus:

Löfgren K-E. & Saloranta P. 2014. Saariston kätköissä. Karttakeskus. Helsinki.

 

6 Responses

 1. Katinka
  | Vastaa

  Aivan ihana postaus tutusta kohteesta =). Oli upeaa katsella jälleen näitä sinun ihania kuvia. Pian päästään taas merelle, jes! Ihanaa viikonloppua!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Kiitokset, samoilla vesillä tosiaan on ”seilattu” useasti :) Voi kyllä, täälläkin odotellaan jäiden lähtöä ja kevään saapumista! :)

 2. Kristiina
  | Vastaa

  Tuttu kohde minullekin, Maarianhaminassa kun asustelen. Tuo Lilla Holmen oli monta kuukautta kokonaan suljettuna lintuinfluenssan takia. Kaikki eläimet jouduttiin hävittämään. Nyt sinne jo pääsee, mutta ainakaan tänään ei mitään eläimiä näkynyt. Samoin Pommern on remontissa, joten sinne ei tulevana kesänä pääse.

  • Vedenneito
   | Vastaa

   En tiennytkään, että lintuinfluenssaa oli ollut Maarianhaminassakin, mutta eipä ihme noiden siivekkäiden määrän takia. Onneksi pääsimme vierailemaan Pommernissa, mutta varmasti kunnostukset tulevat tarpeeseen ja sitten aukeaa taas entistä ehompana. :)

   Täytyykin tutkailla vielä tarkemmin blogiasi, jos sieltä löytyisi vinkkejä tulevalle kaudellekin! Kevät teillä on varmasti jo pidemmällä kuin täällä manterella. :)

 3. Ansku
  | Vastaa

  Näistä viimeisimmistä postauksistasi haluan erityisesti mainita upeat, tunnelmalliset ja hyvin houkuttelevat kuvasi! Tekisi mieli heti lähteä Saaristomerelle ja Ahvenanmaalle =D
  Pikkukipparikin (tyttäreni poika) saadaan varmasti jonain kesänä mukaamme, mutta ei ehkä ainakaan vielä pariin vuoteen ;)

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Kiitos Ansku, mukavaa jos kuvistamme välittyy hyvin ne tunnelmat, joita merimatkoilla olemme kokeneet. ?

Leave a Reply