Pikkuihmisten Saaristomeri

Pikkuihmisten Saaristomeri

with 3 kommenttia

Muistan merenneidon laulun,
vanhan kalastajan solmutaulun.
Muistan kalojen hypyt loisteessa kuun,
aaltojen pesemän käppyräpuun.

Loisketta sen
unohda en,
sitä kuuntelen

läpi päivien.

Muistan uimaretken ensimmäisen.
Muistan luistelureissun päällä meren jäisen.
Muista myrskyn keittämän kuohusopan
ja luodolta löydetyn simpukkakopan.

Loisketta sen
unohda en,
sitä kuuntelen
läpi päivien.

Muistan kosteat katseet merihevosten
ja huminan suurten purjeiden.
muistan lämmön joka jäi
kallion kylkeen.
Muistan sumuisen aamun,
unisen hylkeen.

– Eppu Nuotio: Merikuu –

 

Tämä Eppu Nuotion ihana runo johdattelee aiheeseen, josta mainitsin edellisessä postauksessa – lapsiystävälliset saaristokohteet niin Saaristomerellä kuin Ahvenanmaallakin. Aloitetaan Saaristomerestä ja seuraavassa jutussa paneudutaan Ahvenanmaan saaristoon.

 

Veneily on monille koko perheen harrastus & elämäntapa ja satamissa näkeekin yleensä paljon lapsiperheitä ja erityisen paljon laivakoiria, joista pikkumiehemme tykkää kovasti.

Meidän Pikku merimies on veneillyt 1-vuotiaasta asti, joten kevään, kesän ja syksyn vapaa-aikojen vietto merellä on hänelle itsestäänselvä juttu. Pikkuhiljaa moni asia veneilyssä on alkanut sujumaan jouhevammin, sitä mukaan kun pikkumiehemme on kasvanut. Lapsuuteen kuuluvat uhmaiät (niitä on useita…) toki asettavat omat haasteensa koko perheen viihtyvyydelle pienissä tiloissa, mutta luovuudella ja säännöllisillä ruokatauoilla moni kiukku on saatu taltutettua. Tuleva kausi tulee varmasti olemaan erilainen kuin aiemmat, koska nyt Pikku merimies voi osallistua yhä enemmän veneilyyn liittyviin asioihin ja vastuuta sekä tehtäviä voi antaa ikäluokkaan & lapsen taitoihin soveltuvissa asioissa.

Pidemmälle merimatkalla lähtö lapsen kanssa on pakkaamisenkin osalta aina oma juttunsa; ei pelkästään se vaihtovaatteiden määrä (Suomen kesä…), mutta myös lelujen, kirjojen ja askartelutarvikkeiden määrä. Saariston luonto on toki niin monimuotoinen ja jo huikea leikkipaikka itsessään, ettei muuta viihdykettä aina tarvitakaan, mutta sadepäivinä ja rauhallisina aamuina/ iltoina jotain muutakin on hyvä olla. Lisäksi pakkohan se on todeta, että iPad peleineen, Lasten Yle Areena ja Youtube -videoineen ovat toisinaan aivan loistavia tilanteen rauhoittajia. Parasta kuitenkin on, jos satamista löytyy leikkiseuraa ja onneksi niin kävi myös meidän kolmen viikon merilomallakin; samaan leikkikaveriin törmättiin iloksemme jopa muutamassa samassa satamassakin.

 

ÖRÖ, PARAS UIMARANTA

Merilomamme ensimmäinen satama oli Örö, joka on muodostunut hyvin suosituksi ja tulevana kesänä sinne pääsee ilman omaa venettäkin jopa joka päivä. Tämä yhteyslaivaliikenne tulee varmasti lisäämään Örön matkailua ja toivottavasti myös lapsiperheet tullaan huomioimaan palveluita kehitettäessä.

Örön luonto on hyvin kiehtovaa sekä monimuotoista ja saarelta löytyy kiinnostavia rantoja ja kävelyreittejä. Ihan pienen lapsen kanssa kannattaa mukana olla hiekkateille soveltuvat rattaat, joilla liikkua melko pitkiä välimatkojakin. Örön infopisteestä voi vuokrata polkupyöriäkin, mutta lastenistuimella ei ollut ainakaan viime kesänä kovinkaan montaa pyörää varustettuna. Vierassataman tuntumassa, kallioiden välissä on pieni ”hiekkalaatikko”, jossa oli valmiina hiekkalelujakin, muuta lasten leikkipaikkaa esim. keinuja ei alueelta ikävä kyllä löytynyt. Satamassa on rantakahvila, josta sai myös ruokaa, tosin ei erillisiä lastenannoksia. Kävelymatkan päästä löytyy isompi 12″ ravintola sekä museo, jonka mallinuket kuitenkin pelottivat meidän Pikku merimiestä niin paljon ettemme siellä vierailleet kuin kurkkauksen verran.

Örön parhaaksi lapsiperheen kohteeksi osoittautui saaren eteläpuolen hienohiekkainen uimaranta. Päivä sattui olemaan hyvin tuulinen, mutta tuuli puhalsi saaren toiselta puolelta jättäen eteläpuolen melko tuulettomaksi ja helteiseksi. Meri oli tällä puolella aivan uskomattoman kirkasta ja ranta loivaa, juuri vesileikkeihin soveltuvaa. Muistakaa siis ottaa sangot, lapiot, pyyhkeet ja retkieväät mukaan – tuolla rannalla viettäisi vaikka koko kesäpäivän!

 

Örön historia on kiehtova ja toivottavasti se otetaan vielä enemmänkin huomioon lapsiperheiden näkökulmasta; jonkinlainen seikkailureitti/ aarrereitti ja vaikkapa opastetut, lapsille suunnatut kierrokset tms. olisivat hauska lisä, näitä kun näimme paljon Ahvenanmaan satamissa. Lisäksi toiveissa olisi lapsiystävälliset, laadukkaat ja vihannespitoiset annokset ravintoloihin, edes puolikkaina annoksina tilattavaksi – vinkkiä voi katsoa Farmor´s Cafén annoksista.

 

MONIPUOLINEN NAUVO

Saaristomeren seuraava kohteemme Örön jälkeen oli Nauvo. Tarkoitus oli alunperin veneillä Öröstä Jurmoon ja sieltä Kökariin, mutta tuulet nousivat muutamaksi päiväksi niin koviin lukemiin ettemme lähteneet vastatuuleen avomerelle. Pohjoinen reitti Högsåran ja Paraisten portin kautta oli huomattavasti suojaisampi tällä kelillä.

Nauvon vierassatama on palvellut veneilijöitä vuosikausia ja sen kyllä huomasimmekin. Satamasta löytyy niin hiekkaranta, leikkipaikka kuin useita ravintoloita, kahviloita ja kauppojakin. Lisäksi pienen kävelymatkan päässä on isompia ruokakauppoja, apteekki ja kesätori veneen varastojen täydentämiseksi. Mainittakoon, että satamasta sai panttia vastaan lainaksi ns. maitokärryt, joilla kauppareissut sujuivat helposti – menomatkalla kärryissä istui Pikku merimies ja paluumatkalla täytteenä oli ruokaa ja juomaa muonavarastoihin.

Satama on toki hyvin vilkas etenkin heinä-elokuussa, mutta asiat toimivat hienosti ja sopu sijaa antoi. Lisäksi monista rantaravintoloista saattoi hakea ruokaa myös omaan veneeseen; etenkin Hanko Sushin tarjonta miellytti Pikku merimiestä ja Vedenneitoa, Kippari nouti pizzan ravintolalaiva Najadenista. Rannan legendaarisessa L`Escalessa söimme lounasta pariinkin otteeseen buffetpöydästä ja senkin monipuolisuus oli kiva lisä Nauvon ravintolatarjonnassa.

 

Lapsille Nauvon satama tarjoaa uimisen ja leikkipaikan lisäksi kesäaikaan toimivan 8-12 vuotiaille tarkoitetun rantakerhon. Pikku merimiehen ”lomakaverin” perheen kanssa kävimme myös läheisellä metsäpolulla etsimässä lapsille tarkoitettuja rasteja, tähän sai kartan satamakonttorista.

Jos jotain parannusehdotuksia Nauvon satamalle toivoisimme, niin pyykkikoneet ja kuivausrummut olisi kiva saada kuntoon, nyt osa oli rikki ja kausi kuitenkin vilkkaimmillaan. Lisäksi yleiset saunatilat ovat jotenkin nuhjuiset – näihin pieni remontti ja suojaisa vilvoittelutila meren puolelle olisi tarpeen. Nyt vilvoittelutila oli kadun puolella oleva ”karsina”, jossa osa tupakoi… Eipä paljoa kiinnostanut mennä sinne vilvoittelemaan Pikku merimiehen kanssa.

Nauvo plussat muodostuvat juurikin monipuolisuudesta ja se on hyvä täydennyspaikka ennen pienemmille saarille siirtymistä.

 

HOUTSKARI/ HOUTSKÄR – NÄSBY

Nauvon jälkeen matkamme jatkui Houtskariin/ Näsbyn satamaan, jonka läheisyydessä on minigolf, pieni elintarvikekauppa ja myös burgereistaan kuuluisa GrillCafe Skågen. Pidemmältä löytyy myös uimaranta, jossa emme tällä kertaa käyneet. Minigolf osoittautui Pikku merimiehen suosikiksi ja lisäksi illalla satamassa järjestettiin leikkimielinen puuvene-soutukilpailu, jota oli hauska katsella omasta veneestä auringon laskiessa lämpimässä kesäillassa. Näsbylle erityinen plussa tulee todella siisteistä ja viihtyisistä saunatiloista, joista saimme nauttia oman perheen saunavuorolla.

Houtskarin jälkeen siirryimme Kihtin yli ”ulkomaille” Kökariin. Ahvenanmaan kohteista (Kökar, Rödhamn, Maarianhamina, Kastelholm ja Lappo) kirjoittelen myöhemmin oman juttunsa, koska noissa tunnelmallisissa maisemissa vietimme melkein parisen viikkoa.

 

PITTORESKI ASPÖ

Ahvenanmaalta palattuamme teimme taas pienen huoltotauon Nauvossa, josta jatkoimme Aspön pittoreskille saarelle. Heinäkuun loppu alkoi jo häämöttää ja se näkyi myös satamissa; veneitä oli enemmän kuin menomatkalla ja satamapaikat täyttyivät jo heti keskipäivän jälkeen. Moottoriveneellä liikkuessa on toki monesti illalla saapuvia purjeveneitä aiemmin satamissa, joten mistään satamasta emme joutuneet pois kääntymään.

Aspö on varmasti yksi Saaristomeren suosituimmista kohteista; tunnelma on juuri sitä aitoa saaristoa mitä ainakin meidän unelmissamme sen tulisikin olla. Rannassa on kauniisti meren maalaamia punamultaisia taloja, rannalla kuivuvat kalastajien harmaat verkot ja savustetun kalan tuoksu leijuu tulijan nenään houkuttelevasti. Illalla pelimannit soittavat saariston sävelmiä niin kauniisti, että kyyneleet valuvat silmäkulmista.

 

Totuus on kuitenkin toisinaan valokuvia karumpi; meidän veneessä vietettiin kesän pahinta uhmakohtausta ja vasta energiaa purkavan ”jalkapallomatsin” ja laskevan auringon myötä rauha saatiin Aavallekin… Puuh. Onneksi seuraavana päivänä aurinko taas nousi ja Pikku merimies oli hyvin nukutun yön jälkeen taas iloinen oma itsensä.

Lapsiperheelle Aspö tarjoaa pienen leikkipaikan satamakonttorin & kaupan vierestä, jossa nurmikentällä oli myös mahdollisuus pelata tuota jalkapalloa. Elintarvike/ satamakonttorista saa tuoreita saariston vihanneksia ja mm. erilaisia savukaloja, tosin kannattaa olla ajoissa savukalan oston suhteen, erityisesti savustettu kampela kävi kaupaksi heti tiskille tultuaan. Luontopolullakin kävimme saaren kukkaloistoa ihailemassa; niin huikea määrä erilaisia kukkia loppukesän loistossaan. Suihku & sauna on täällä vain saunavarausvuorolla toimivia, joten jos omasta veneestä ei suihkua löydy, niin olkaa aktiivisia heti satamakonttoriin tullessanne – kesällä ne vuorot menevät nopeasti. Saaren tunnusmerkki; pieni, valkoinen kirkko on myös käymisen arvoinen kohde, sen ikkunoista avatunut näkymä vaahtopäiselle merelle oli kyllä vertaansa vailla ja tuulen kumina kirkon sisällä loi jykevää tunnelmaa.

 

ROSOINEN VÄNÖ

Aspön jälkeen teimme vain pienen merimatkan, läheiseen Vänöseen. Pikku merimies kun selvästi tarvitsi enemmän aktiviteettiä kuin venessä istumista ja halusimmehan mekin tutustua näihin kuuluisiin saariin ”kun täällä kerta oltiin”.

Vänö on hieman rähjäinen, mutta silti sen rantojen laakeat kalliot ja kylänraitit tarjosivat paljon kiinnostavaa tutkittavaa myös vilkkaalle 4-vuotiaalle. Sattuipa vielä Nauvon leikkikaverikin samaan satamaan, joten pojat saivat yhdessä tutkia kallioiden kiinnostavia yksityiskohtia, vesilätäköitä, meressä uivia kaloja ja pikkuruisia ötököitä.

 

Sataman läheisyydessä on elintarvikekauppa ja kahvila, josta tänä helteisenä kesäpäivänä haimme jäätelöt pariinkin otteeseen. Lisäksi vuokrasimme saunan, jonne oli reilun kilometrin kävelymatka. Kissankellojen reunustamalla saunapolulla saariston kesäillan tunnelma oli käsin kosketeltavaa.

 

SULOINEN HÖGSÅRA

Jos Saaristomerelle suuntaa on ainakin meidän venekuntamme ehdoton käyntikohde tämä saari. Högsårasta löytyy kaksi satamaa, Kejsarhamnen ja Lillbacka Brygga. Molemmat näistä ovat ns. palvelusatamia ja niissä on lapsille mm. uimaranta sekä leikkipaikka. Mutta se mikä meidät ajaa joka kesä Högsåraan on tietysi ihanista ihanin, huvikumpumainen Farmor´s Café. Famun kakkupöytä on vertaansa vailla ja myös ruokalistalta löytyvät annokset ovat saariston parhaimpien joukossa. Lapset on huomioitu todella monipuolisesti; on leikkipaikka, vanha paloauto, lampaita ja kaneja, ihastuttava kukkaketo ja nurmikenttä, jossa pelata erilaisia pallopelejä tai vaan juosta venematkan energiat pois. Ruokien osalta on lasten annoksia, joissa eivät nauravat nakit ja ranskalaiset näyttele pääosaa, vaan tuoreet, paikalliset raaka-aineet ja esteettinen kattaus kaikkine kesän väreineen & makuineen.

 

Kejsarhamnenissa on myös pieni saaristolaiselämästä kertova museo, ihan rannan tuntumassa, mutta sieltäkin löytyi niitä mallinukkeja ainakin vuonna 2015…

 

RANTOJEN HANKO

Hanko on ollut välietappimme näillä pidemmillä reissuilla ja siellä on vietetty niin myrskyöitä kuin nautittu kuohuvista kauniissa kesäillassakin.

Lasten Hanko on luonnollisesti kaikkea tarjoava; sataman tuntumasta löytyy leikkikenttiä, pomppulinnaa, kauppoja sekä ravintoloita joka makuun ja kävelymatkan päässä on se uimakoppi-valokuvistakin tuttu uimaranta. Kyseisen uimarannan läheltä löytyy myös suuri leikkipuisto, jossa on eri-ikäisille lapsille soveltuvia kiipeilytelineitä yms.

Tällä merilomallamme olimme satamassa Itämeren portin puolella, josta mantereelle tullaan pienellä lautalla. Itämeren portin saarella on erilliset saunarakennukset naisille ja miehille, joista avautuu varmasti yksi saariston upeimmista näkymistä suoraan saunan lauteilta meren muovaamille kallioille ja aavalle merelle. Pikku merimiehelle onkin nykyään hyvin tärkeää päästä näille yleisille saunavuoroille. Ihanan ylpeänä hän aina toteaa: ”Äiti, me mennään nyt miesten saunaan!” Hän tykkää kovasti istua isin kanssa saunan lauteilla aikuisten miesten meritarinoita kuunnellen, mutta toisinaan naisten saunaankin on kuulemma kiva tulla juttuja kuuntelemaan.

 

 

 

 

Kysymys lukijoille: Mitkä ovat teidän perheen suosikkikohteet Saaristomerellä tai Turun saaristossa?

 

______________________

Runo löytyy täältä:

Nuotio, Eppu. 2012. Matkalla tullaan suuremmiksi – Valitut runto 1995-2012. Helsinki. Tammi.

3 Responses

 1. Riku Ranta
  | Vastaa

  Kiva ja monipuolinen katsaus saaristomeren satamiin. Ehditte kyllä kiertämään monta hienoa paikkaa! Meillä on tuo Örö vielä käymättä, mutta joskos se osuisi kohdalle ensi kesänä. Meiltä kun on sinne huimat parikymmentä mailia, jos sitäkään ;) Jos ette ole vielä käyneet Brännskärissä, niin kannattaa lisätä se tulevan kesän käyntikohteiden listaan. Se on tunnelmaltaan tosi kiva paikka ja myös lapsille riittää nähtävää ja koettavaa.

  Kovin samantyyppisiä huomioita myös meillä, niin satamista kuin perheveneilyn ”ilmiöistä” – etenkin tuo Aspön episodin maininta lämmitti mieltä. Nuo merellä koetut nuorison uhmahetket ovat kyllä veneilyn suola :D

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Kiitokset Brännskärin vinkistä! Laitetaan tulevan kauden listalle Jurmon, Utön ja Bodön kanssa.

   Kävinkin lukemassa teidän viime kesän merilomasta ja samoissa maisemissa pörrättiin, me vaan taidettiin olla reissussa hieman aiemmin. Olisi ollut hauskaa törmätä, Pikku merimies olisi varmasti tykännyt leikkiseurasta. :) Yritin muuten kommentoida myös blogiisi, mutta kommentista tuli joku virheilmoitus silloin.

   Niin nämä uhmahetket veneessä… Kyllä veneily on kiva koko perheen harrastus ;) :D

 2. Riku Ranta
  | Vastaa

  Joskos ensi kesänä törmättäisiin saaristossa – leikkiseura on aina tervetullutta :) Kiitos muuten tuosta kommenttibugin raportoinnista (taas toimii).

Leave a Reply