Satamapeitteen tangon kunnostus

with 3 kommenttia

Kävin kompimässä veneessä pakkasilla sillä lopputulemalla, että tönäisin toisen tangoista nurin, jotka pingottavat satamapeitettä. Kaatuessaan toisessa päässä oleva muovinen tassu hajosi.

Rikkinäinen tanko

Ajattelin heti, etten todella ala ostamaan koko härveliä uutena vaan pistän itseni ja uuden 3D-tulostimen töihin. OIen kuullut noin sata kertaa jo kysymyksen, että mihin sinä nyt sitä tarvitset ja mitä sinä sillä sitten tulostelet. Arvon ystävät – vaikka tälläisia! Aloitin homman SketchUp -nimisellä 3D-mallinnusohjelmalla ja mittailin samalla tuota vanhaa osaa edetessäni mallinnuksen kanssa.

3d_pressu1 3d_pressu2 3d_pressu3

Kun olin saanut osan sopivaan kuosiin oli aika exportata se stl-tiedostoformaattiin. Tätä formaattia sitten taas käytetään ”Slicer” sovelluksessa mallin lukemisessa (esim. minun tapauksessa Cura). Slicerin tehtävä on pilkkoa malli useaan eri kerrokseen ja suunnitella reitit, joilla tulostin kappaleen tulostaa. Siinä pääsee sitten hienosäätämään ainevahvuuksia, täyttöjä, nopeuksia, lämpötiloja jne jne. Lopputuloksena pulautetaan ulos tiedosto, joka sisältää ison pätkän g-koodia, jonka tulostin ymmärtää.

slicer

Filamentti – eli aine, jolla tulostin on ABS-muovia. Samaa tavaraa kuin esim. Lego-palikat ovat. Aine on rullalla olevaa nauhaa/narua/pötköä, joka kulkee 240C -asteisen tulostinpään läpi, joka sen sulattaa.

Tulostus käynnissä

6h myöhemmin on tulostin lopettanut hommansa ja kappale odottaa levyllä. Kappaleen ympärillä on ns. ”brim” eli tuki, jolla varmistetaan kappaleen paikallaan pysyminen.

Valmis kappale

Valmis

Seuraavaksi onkin sitten tehtävänä tuosta ekassa kuvassa näkyvästä tangosta irroittaa vanha kappale (on jollain todella tiukalla liimalla kiinni) ja liimata tämä uusi paikoilleen.

Taittuipa tässä sitten talven selkäkin ja päivät rupesivat pitenemään!

3 Responses

 1. Jani
  | Vastaa

  Esimerkillistä modernia käsityötä! Nämä muoviosat tahtovat helposti hajota, pyytämättä ja yllättäen. Itseltäni murtui pressun tukitapin muovinen kantaosa, siis tuo mitä vasten tukitappi kiristetään kiskoon kiinni. Kiristinkin on muovia, mutta se pysyi ehjänä – toistaiseksi. Nämä ovat toki tällaisia pieniä asioita, joista koituva harmi on kuitenkin paria kertaluokkaa suurempi. Ellei sitten tosiaan ole tuota moniulotteista tulostinta. Vaikuttaa kätevältä!

 2. tahdenyhden
  | Vastaa

  Mahtava ”lelu” teillä….. Kyllähän tuollaiselle tulostimelle löytyy käyttöä aina. Miten myrsky kohteli teidän talvehtivaa venettä?

  • Kippari
   | Vastaa

   Hyvin kohteli. Meillä on vene niin lähellä, että pystyn tarkkailemaan sitä näiden myrskyjen aikana. :)

Leave a Reply