Uuden veneen läpikäynti

with 6 kommenttia

Anteeksi

Olemme olleet todella kiireisiä töiden ja toki myös lomailun suhteen tällä kaudella ja kokemusten jakaminen on jäänyt vähälle. Onneksi tässä on talven kuukaudet aikaa kerrata kesän 2016 tapahtumia ennen venemessuja. ;) Sainkin jo lukijakunnasta kommentin/ pyynnön kertoilla hieman kokemuksia kaudelle 2016 hankitusta veneestämme Yamarin 76 DC:stä. Lyhyesti, Aava II on kaikkea sitä mitä ajattelimme/ toivoimme sen olevan, mutta kyllä parannettavaakin löytyisi.

Instagramia olemme päivitelleet pitkin kautta ja sieltä voi käydä tiirailemassa tunnelmia ja jos oikein rohkeaksi ryhtyy voi jopa ruveta seuraamaan tiliämme. :) instagram.com/aavakutsuu 

Tästä ensimmäisestä postauksesta ette valitettavasti tule löytämään vielä kuvamateriaalia, koska säästelemme ne vielä kohteiden esittelyihin. Alhaalla kuitenkin muutama instagramista poimittu otos retkeltämme.

 

Nukkuminen

Nukuimme veneessä karkealta arviolta 40 vuorokautta kevään, kesän ja syksyn aikana, joista pisin yhtäjaksoinen veneessä olo kesti 21 vuorokautta. Eli kokemuksia kertyi ja paljon. Aivan alkukaudesta Suomenlinnassa totesimme heti ensimmäisellä reissulla, ettei noilla vakiopatjoilla voi aikuinen nukkua. Kauden alun ollessa käsillä oli tietty jokainen veneverhoilupaikka aivan ylibuukattu patjahommilla, joten päädyimme hakemaan pari petauspatjaa Jyskistä ja leikkaamaan 180cm leveästä petarista keulan V-muotoon sopivan patjan. Tämä auttoi jo sen verran, että nukkuminen muuttui mukavammaksi, eikä paikat olleet aivan puuduksissa heti. Nukkumapaikoista kun kerran nyt oli puhe niin todettakoon, että pistopunkassa nukkuu aikuinen äärimmäisen hyvin. Leveyttä on 90cm ja pituutta täydet pari metriä. Poistuminen pistopunkasta vaatii käsivoimia ja hieman punnertamista, jos keulapunkan ”täytepala” on paikoillaan – ei se kuitenkaan mahdotonta ole. Keulapunkassa nukkuu aikuinen ja lapsi; unenlaatu määräytyy täysin sen mukaan, kuinka paikoillaan lapsi nukkuu… :) Takapenkin saa pöydän lyhyemmällä jalalla ja aurinkopatjalla myös kahden nukuttavaksi vuoteeksi ja todistinkin Maarianhaminassa toisessa vastaavassa veneessä tätä suoritetta. Olisin voinut myös jättää todistamatta, koska peiton alta pilkisti ”puolikuu”. Itse emme aurinkopatjaa käyttäneet kuin kerran auringon palvomiseen.

Keulassa mahtuu istumaan jopa selkä suorana 186cm pitkä Kippari.

Lämppärin kanssa löytyi yhteinen sävel hyvinkin nopeasti. Alkukaudesta se saattoi helposti olla pitkiä jaksoja yhtäsoittoa päällä, mutta ilmojen lämmetessä rupesin käyttämään sitä niin, että se oli yöllä esim 45min jakson päällä ja tunnin hiljaisena. Tällä tavalla kosteus pysyi poissa ja sisällä sopiva lämpötila. Nyt siis jos joku miettii kannattaako Safireen ostaa Genius ohjauspanelia niin KYLLÄ kannattaa. Juhannuksenakin oli kovin kiva laittaa ajastin päälle ja tulla kokkoa katsomasta kuivaan ja lämpimään veneeseen, kun muut vasta alkoivat lämppäreitään viritellä. Lämmittimellä on myös ulostulo avotilaan ja se kyllä pitää myös avotilaa kivan lämpimänä iltaistuskelujen lomassa.

Veneessähän on myös aurinkokennolla toimiva puhallin keulakannessa, joka hieman laakerivikaisena muistutti olemassaolostaan auringon noustessa. :)

 

Septijutut

Jep. Vessa. Tai no. Huuhdeltava astia (perus vesivessa), johon voi pakon edessä yöllä lirittää illan aikana nautitut janojuomat ilman, että tarvitsee välttämättä lähteä kömpimään maihin. Septitankki on 30litraa ja täyttyy kyllä käytössä kohtuu nopeasti, koska myös huuhteluvesi ottaa oman osansa. Lisäksi aivan ehdottomasti kannattaa käyttää jotain biohajoavaa hajuntappajaa – viimeistään helteillä. Tästä aiheesta ei sen enempää. Vessakoppi olisi kiva. Jep.

 

Ajaminen / ajo-ominaisuudet

Kyllä. Noin 2m pituudessa ja tonni lisää painossa tekee ihmeitä aallokossa ajoon. Sellainen keli, jossa ennen ei viitsinyt ajaa kovinkaan ihmeellistä marssivauhtia muuttui nyt sellaiseksi, että kelistä riippuen voi porhaltaa 30 solmua. Trimmilevyt jeesaavaat kivasti sivutuulessa tai jos vene on lastattu hieman huonosti (painojakauma pielessä). Muutenkin käytös ajaessa on hyvin johdonmukainen. Rantautumiset ovat keulapotkurin ansiosta äärimmäisen miellyttäviä, joskin puuskainen sivutuuli on edelleen ihan yhtä ärsyttävää kuin aina. Ahvenanmaan Rödhamnissa saatiin tästä oikein maistiainen ja tietenkin kaikki akrobatia tapahtui laiturilla pöydän ääressä istuneen raadin edessä. Moottorin 300hevosta jaksaa kohtuullisen kivasti liikuttaa venettä, mutta ollaan kyllä koko kausi jääty huimasti valmistajan 48 solmun huippulupauksesta. On muuten varmaan ajettu täysin tyhjällä veneellä ja tankissa pelkät höyryt jäljellä. Perusvarusteissa ja tyhjähköllä tankilla saimme perheen kesken, konetta kieli keskellä suuta trimmaten, enimmillään vauhtia 43.5solmua (yes i know – first world problems etc.) Mukava matkavauhti on 24-30 solmun välimaastossa. Polttoainetta kului pitkällä reissulla 760litraa ja matkaa sillä taitettiin 472,2NM (875km).

Kiihtyvyys on seuraavanlainen täydellä kolmen viikon lomavarustuksella varustettuna:

A video posted by AavaKutsuu.com (@aavakutsuu) on

Pentteri

Tämä oli ehkä odotetuin asia koko veneessä vessan ja lisänukkumatilojen jälkeen. Kuinka kivaa onkaan juokseva vesi, jääkaappi sekä Wallaksen liesi. Liesi ottaa oman aikansa lämmetä, mutta sen jälkeen sillä kyllä kokkaa ihan helposti ruoat. Vähän se tietty suunnittelua vaatii, jos esim. tekee pastaa ja pitää tehdä kastike + keittää pasta samalla levyllä. Ei pahaa sanottavaa ja ymmärrän hyvin miksi Yamarin 81DC:hen on laitettu kaksi kaasulla toimivaa keittolevyä.

 

Avotila

Kyyyyyyllä! Kyyristelemättä kuomun alla! 186cm mahtuu seisomaan takatilassa ilman kyyristelyä. Ainoastaan avotilan etuosassa ottaa pää kiinni pressuun, kun lattiaa on pistopunkan takia korotettu se ~15cm. Pöytä on näppärä, taittuvaa mallia ja takapenkki tarpeeksi tilava useammallekin henkilölle. Samoin koimme äärimmäisen hyväksi tämän uuden sisustuksen, jossa etupenkin selkänojan saa flipattua eteen ja näin saa lisää tilaa pyödän äärelle (yritin ostovaiheessa selittää tätä Vedenneidolle, mutta hyväksyntä tuli vasta parin käyttökerran jälkeen ;)). Kulkeminen esimerkiksi helpottuu kummasti ja kyllä siinä aika monta kertaa vähän korkeamalla mielellään Pikku merimieskin tähysteli maisemia.

A photo posted by AavaKutsuu.com (@aavakutsuu) on

Kelit

No millainen keli sitten oli pahimmillaan ja parhaimmillaan? Tällaiset:

keli

plaka

 

Mitä parhainta joulun ja tulevan kauden odotusta teille kaikille!

6 Responses

 1. Jani
  | Vastaa

  Mukava kesä teillä ja kiva että uusi vene on paljolti vastannut odotuksianne.
  Itse innostuin veneilystä vasta tänä vuonna ja tätäkin palstaa luettuani päädyin 59 DC -malliin (uusi). Veneen saimme vasta elokuussa mutta retkipäiviä ehti kuitenkin tulla lähemmäs 20. Olen tyytyväinen, joskin ymmärrän että vasta ensi kesä kertoo, sopiiko vene meille ja tuleeko meistä veneilijöitä.
  Olemme kolmilapsinen perhe ja muita ei veneeseen sitten mahdukaan. Yöpyminen on hieman haasteellista mutta menee, maissakin voi nukkua. Yöpymistä enemmän harmittaa enemmän se, ettei mukaan saa vieraita. Tätä harmitusta toki kompensoi mielestäni hyvinkin alhaiset käyttökulut (100 hv). Ehti nimittäin käydä jo niinkin, että epäilin polttoainemittarin hajonneen, koska tuo ei reippaaseen ajoon juuri tahtonut reagoida.
  Olen hieman haikaillut isomman perään – johan tuo nykyinen on meillä ollut melkein puoli vuotta – ja siksi vieraillut täällä etsimässä postauksia uudesta veneestänne. No, ei se ole vielä ajankohtaista.
  Mennyt kesä oli säiden puolesta oikein miellyttävä ja jätti lämpimiä muistoja. Toivottavasti myös tulevaisuudessa.
  Jään odottamaan uusia postauksia, hyvää joulua ja veneilyrikasta uutta vuotta teille ja lukijoillenne.

  • Kippari
   | Vastaa

   Tervehdys! Onpas kiva kuulla, että olet löytänyt täältä vinkkejä veneen hankintaan. Minun korviin tuo oletteko veneilijöitä vai ei kuulostaa hassulta, sillä minusta kyse on enemmänkin siitä viihdyttekö merellä ja luonnossa. Vene on vain väline siirtyä paikasta toiseen. Sitten jos sen haluaa viedä seuraavalle tasolle ja viettää pidemmän ajan veneessä vaaditaan toki jo fasiliteeteiltä sujuvuutta, jotta tilat eivät aiheuta turhaa kränää miehistön välille. Taisi olla muuten nyt ensimmäinen kesä, kun ei kuulunut veneessä kertaakaan, että vene lähtee myyntiin ja lopetetaan harrastus :-D Yllättäen se on joko liittynyt ahtaisiin tiloihin tai sitten liian kovaan keliin. Itselläni kävi hieman jännittämään, kun ajoimme kesällä yhdellä legillä Espoosta Rosalaan, eikä tankattu matkalla kertaakaan. Veneessä on tankki 191litraa ja noin pari mailia ennen Rosalaa oli jäljellä yksi palkki, joka rupesi vilkkumaan. Tietty ensimmäistä kertaa näin tapahtuessa aloin jännittämään kohtuullisesti, että nyt tarvitsee kohta vetää ankkuri esiin ja varautua tankkaamaan kannusta. Mitä vielä… Losotin tankin täyteen Rosalassa ja sinne meni 132litraa… Aika iso reservi sanoisin…

 2. Jani
  | Vastaa

  Kiitos vastauksestasi. Olen löytänyt apua. Teknisistä asioista on ollut iloa ja etäältä kadehdin sitä, että olet varustanut aiempaa venettäsi itse. Ja tietysti olen nauttinut myös rikkaista ja värikylläisistä retkikuvauksistanne, jotka ovat siirtäneet ajatukseni kotisohvalta ideaaleille vesille.
  Mieleen tulee myös informatiivinen kustannuslaskelmasi, joita, kuten itsekin sanoit, julkaistaan kovin harvoin. Tästä innostuneena pidin kirjaa kuluista itsekin. Kiinteitä kuluja oli paljon aina veneestä, kerhon liittymismaksuista ja varusteista lähtien, mutta muuttuvat kulut olivat siedettävät. Ja heti kuitenkin ehdimme veneillä Turun saaristosta Helsinkiin, tehdä monia päiväretkiä Helsingissä ja vierailla lisäksi Porvoossa. 59 tarjoaa rahalle vastinetta. Vertailukohtaa minulla ei tosin ole.
  Jään uteliaana odottamaan lisää kirjoituksia menneen kesän kokemuksistanne, joita toivottavasti saatte lisättyä tänne talven aikana postuumisti. Ne ja tulevat venemessut pitävät mielen virkeänä näinä talven pimeinä ja lumettomana arikoina.
  P.S. Melkoinen reservi tankkiin tosiaan jää.

 3. tahdenyhden
  | Vastaa

  Miten olette ratkaisseet nuo patja-asiat? Meinaatteko pitää tuon petauspatjan vai hommaatteko jotain uutta? Meille uudessa veneessä kävi patjojen kanssa lähes kuten teille. Ei olleet patjat mukavia nukkua jolloin ostimme sijauspatjat niihin. Lopulta tilasimme nyt syksyllä uudet patjat veneeseemme. Siis aivan kaikki patjat, etu- ja takakajuuttaan sekä aterioon joka on ajoittain varavuotena.

  Lämppäri on aivan ehdoton meidän leveyksillä, jos ei muuta niin kuivaa mukavasti tosiaan sisäilmaa.

  • Kippari
   | Vastaa

   Toistaiseksi olemme vielä talvihorroksessa asian kanssa ja tiedän, että pitäisi aktivoitua. Millaisella hintahaitarilla nuo patjojen uusimiset liikkuu?

   • tahdenyhden
    | Vastaa

    Hinnat riippuu ihan materiaaleista.Kangas, ja vaahtomuovi ratkaisevat melkoisesti hintaa. meillä kävi tuuri kun valitsimme sellaisen kankaan jossa oli juuri sopiva määrä jäljellä. Kuosi ilmeisesti vaihtui juuri tuossa tuotteessa…. Mielestäni me saimme edullisesti ison määrän patjoja. Nyt voi vielä varmasti saada patjat kevääksi. Voin suositella kyllä tuota meidän käyttämää verhoilijaa teillekin.

Leave a Reply