Uusi kausi, uusi vene!

with 13 kommenttia

Jopas meni aikaa edellisestä kirjoituksesta… Kevään myötä uudet tuulet ovat puhaltaneet ja siksi myös blogin ilmettä on päivitetty.

Kausi on avattu jo huhtikuun puolella ja merellä on oltu jo useamman kerran, jopa yöreissuilla. Tämä kausi aukesi hieman erilailla. Venemessuilta jäi paha kipinä tilavammasta veneestä ja olin jo pitkään katsellut nettiveneestä Yamarin 76DC tarjontaa. Oli vanhempia ja sitten hieman uudempia. Moottorivalikoima vaihteli 200-300hp välillä, joista yleisin oli 250hp. Yhdestä ehdin jo myyjän kanssa puhelimessa käymään kauppaa, kun hänen kollega ilmoitti, että vene meni kaupaksi toiselle – viikonlopussa. Tästä kimmokkeen saaneena soitin Salon Astrumille, jossa oli yksi 2012 käyttöönotettu yksilö myynnissä, ns. uudella sisustalla ja 300 heppaisella koneella (n. 220h ajettu). Siitäkin oli vireillä kolme eri kauppaa ja vene oli mahdollisesti lähdössä ulkomaille. Kyselin hieman heidän rahoitustarjontaa ja vaihtorahaa silloisesta Yamarin 59DC -veneestämme. Pääsimme puhelimessa hyvään yhteisymmärrykseen ja hyppäsin samantien työpaikalta Espoosta autoon ja ajoin Saloon. Tutustuin myyjän kanssa veneeseen ja kun kaikki oli suurinpiirtein kunnossa (muutama juttu, jonka he korjasivat) löimme kättä päälle. Vaimolle soitin matkalta ja sain valtuutuksen hoitaa homman, jos yksilö on hyvä :)

Veneestä puuttui lämmitin, vaikka putkistot Yamarin vetääkin tehtaalla valmiiksi. Pääsimme hyvään yhteisymmärrykseen myyjän kanssa Safiren laittamisesta ja asennuksesta heidän toimestaan. Olen nyt siis tukenut Safirea jo kahden lämmittimen hankkimisella :)

Nyt jo pari reissua tehneenä ja vajaan tankillisen bensaa ajaneena (152 litraa) voin todeta, että hyvin meni sijoitus. Olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä sekä veneeseen, että sen takana möllöttävään ”Mörköön” eli Yamaha F300 -perämoottoriin, josta ei kyllä tunnu ihan pienellä voima loppuvan. Kopan alla murisee 4.2 litrainen V6.

Mörkö

Tässä muutama selkeä plussa aiempaan verrattuna:

 • Pituutta veneellä on n. 2m enemmän (ja painoa tonni)
 • Keulapotkuri (tämä on ihan parasta!)
 • Vesivessa
 • Juokseva vesi ja allas
 • Jääkaappi
 • 4 nukkumapaikkaa (pistopunkka ja keulavuode)
 • Wallas liesi
 • Radio (en aiemmin ole tämän perään ollut, mutta nyt kun radio soi hiljaisella niin luohan se tunnelmaa)
 • 8″ Lowrance plotteri
 • Maasähkö laturilla
 • Trimmitasot
 • Tuulilasinpyyhkijät
 • Valoja siellä täällä (esim. uimatasojen valaistus ja avotilan lattian)
 • Iso ruokapöytä takana ja paljon istumatilaa
 • Seisomakorkeus kuomun alla!
 • Istumakorkeus selkä suorana keulakabiinissa

Yksi asia tuossa moottorissa oli alkuun hieman outo, nimittäin sähköinen kaukohallintalaite (eli kaasukahva). Toimii kivan herkästi ja kevyesti, mutta varsinkin aluksi vaati hieman totuttelua ettei tullut annettua liikaa kaasua hitaassa vauhdissa vaihteen kytkemisen jälkeen.

Kokemuksia varmasti karttuu kauden 2016 aikana. Jo nyt ollaan huomattu muutamia juttuja, kuten keulapotkurin sähköntarve (tuntuu vievän aikalailla sähköä jos liikaa käyttää).

Olimme sopineet veneen luovutuksen heti jäiden lähtöön, joka aikalailla osuikin sopivasti. Salon Astrumin edustaja toi veneen trailerilla meidän omaan rantaan aamuyhdeksäksi ja kun itse saavuimme rantaan oli vene jo vesillä ja laitteet testattu (tai no melkein, huomasin myöhemmin maasähkön laturin olleen pois päältä…).

Laitteiden läpikäynti

Kun vene siirrettiin laituriin koleassa ja kosteassa säässä oli aika lähteä samantien kotipihaan hakemaan Aava trailerille ja toivottaa sille hyvää loppuelämää, jonkun toisen perheen ilostuttajana.

Heippa Aava

Iltapäivällä lähdimme takaisin rantaan ja päätimme mennä grillaamaan Espoon Gåsgrundiin ja suorittaa koeajo siinä samalla. Sääkin muuttui kirkkaaksi iltaa kohden.

_JPY3265

_JPY3269

_JPY3277

Vappuna käytiin yöreissulla Suomenlinnassa ja helatorstaina Lähteelässä, joista juttua tulee myöhemmin.

Avotilaa

13 Responses

 1. A-P
  | Vastaa

  Onnittelut venekaupoista! Metrikuumeen iskiessä on vain yksi tunnettu parannuskeino…

  • Kippari
   | Vastaa

   Kiitos ja loistava termi tuo metrikuume :-)

 2. Ansku
  | Vastaa

  Onnea vielä kerran onnistuneista venekaupoista! Kotiuduimme juuri saarireissulta ja tulin heti kurkkaamaan, josko vihdoinkin olisi postausta uudesta veneestä, ja olihan täällä. Todella hienolta ja tilavalta näyttää! Itse pystyn vain kuvittelemaan miten huimaan vauhtiin tuo ”mörkö” teidät siivittääkään =D Meillä kun matka”vauhti” on n. 7 solmua ;)
  Oikein hyvää ja turvallista veneilykautta 2016 teille!

  • Kippari
   | Vastaa

   Kiitos! Toivottavasti oli hyvä reissu :) Matkavauhti on taloudellisuus mielessäpitäen 24-30 solmua ja huiput taitaa olla jossain 48 solmun hujakoilla, mutta bensankulutus siinä kohtaa on n. 100 litraa tunnissa, joten ei tarvitse montaa kertaa testata.

 3. Riku
  | Vastaa

  Onnea! Tuolla vauhdilla kyllä matka taittuu aika kivasti. Me ollaan myös oltu Safireen erittäin tyytyväisiä. Mihin malliin päädyitte?

  • Kippari
   | Vastaa

   Sama 2100D geniuksella, kuten aikaisemmassakin veneessä. Ihan hyvin tuntui puhti riittävän vaikkakin lämmitettävät kuutiot kasvoivat ja lämpeäminen hitaampaa kuin aiemmin.

 4. Hekku
  | Vastaa

  Onnea uudesta veneestä – se on aina mahtava tunne, kun pääsee pöristelemään uudella paatilla!

  • Kippari
   | Vastaa

   Kiitos ja ainakin blogiasi vilkaisemmalla voinen toivottaa myös onnea uudesta veneestä :)

   • Hekku
    | Vastaa

    Jes, sitä on fiilistelty nyt viikon verran – nähdään merillä :-D

 5. Suvi
  | Vastaa

  Wau upeaa, hieno on :D Ihanaa veneilykesää!

  • Kippari
   | Vastaa

   Kiitos! Samoin teille!

 6. Pekka
  | Vastaa

  Hei. Täältäkin onnitteluja. Kiinnostaisi tietää, että mitkä ovat suurimmat erot aikaisempaan 59DC:hen verrattuna? Tarkoitan lähinnä veneen käsittelyä, rantautumista, uuteen pituuteen tottumista, jne. Kiitos ja mukavaa kesää.

  • Kippari
   | Vastaa

   Tervehdys! Eroa on. Paino ja pituus tuntuu kieltämättä satamissa varsinkin. Vene ei ole niin tuuliherkkä kun vedon katkaisee. Esim poijuun tulo on huomattavasti rauhallisempaa kuin aiemmin ja sama homma siitä eteenpäin kohti laituria. Toki keulapotkuri auttaa aika paljon pitämään suunnan oikeana. Aluksi pituus selän takana hieman aiheutti hämmennystä, mutta uusiin mittoihin tottui aika nopeasti. Aisojen väliin kotisatamassa on helpompi ajaa kun vauhdin voi ottaa kokonaan pois rauhassa ja kääntää veneen kohtisuoraan keulapotkurilla ja moottorilla, enennenkuin lähtee tähtäämään aisojen väliin.

   Merellä taas aallokossa toki huomaa pituuden, ettei sukella enää samalla tavalla jokaisen aallon jälkeen. Trimmien käyttäminen vaatii ehkä eniten harjoittelua.

Leave a Reply