Sea ahoy!

with 10 kommenttia

Helmikuu vetelee viimeisiään ja talven selkäkin lienee taittunut. Jäätalvi, jos sellaista oikein olikaan, on siis vihdoin päättymässä myös Helsingin edustalla.

Tänä viikonloppuna olemme nauttineet upeista talvipäivistä niin Nuuksion kansallispuistossa kuin Särkkäniemen luonnonsuojelualueellakin, Itä-Helsingin Uutelassa. Uutelaan halusimme mennä happihypylle katsomaan vieläkö jäät kurittavat aavaa ja rannikkoa.

 

Särkkäniemen luonnonsuojelualue

 

Ilmeet kuin Hangon kekseillä tuijotimme Särkkäniemen kärjestä aavaa merta – Sea ahoy! Merta näkyvissä! Tuollahan voisi jo pistää Aavalla hanat kaakkoon! Rannan tuntumassa vielä suuret jäälautat kuitenkin tanssivat aaltojen matkassa ja mereltä puhaltava tuuli kiemurteli toppatakin alle luoden vilunväristyksiä kehoon muutoinkin kuin pienen flunssan takia.

Maisema oli jotenkin ristiriitainen; aurinko lämmitti kasvoja ja horisontissa siinsi jo kevään tuntu, mutta jäinen maa ja jäälautat muistuttivat vielä talvesta. Silti ihmettelimme sitä miten avoin meri jo oli ja kotiin palattuamme oli pakko aloittaa googlettaminen etsien enemmän tietoa siitä milloin jäät minäkin vuonna olivatkaan lähteneet.

 

Sea ahoy! Merta näkyvissä! Kuva: Kippari

Aava kutsuu, ihan pian.

Vedenneito ja Pikku merimies Uutelan rannalla. Kuva: Kippari

 

Ilmatieteen laitoksen Jäätilanne -sivulta löytyy kuvia, joiden perusteella voi nähdä viikottaisen jäätilanteen ja sen vertailuksi ns. normaalin tilanteen. Tällä hetkellä ”Suomenlahden länsiosassa on sisäsaaristossa ohutta kiintojäätä. Ulompana on avointa. Suomenlahden itäosassa on sisäsaaristossa 15-35 cm paksua kiintojäätä. Ulkosaaristossa on avointa. Pietarinlahdella ja Viipurinlahdella on 20-40 cm paksua jäätä. Ulompana on 15-30 cm paksua ahtautunutta hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Halli – Schepelevski.” Vertailuna viime vuoden tilanteeseen ei merkittävää eroa ole, mutta ns. normaaliin tilanteeseen nähden ero on merkittävä. (http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne)

 

Rannan jäälauttoja.

Jäämuodostelmia.
Merivesi ei ollut nyt kovinkaan korkealla tässä kohdin Uutelan rannikkoa. Rantaan kasautuneet kaislakasat kuitenkin kertoivat merenpinnan olleen reilusti korkeammalla, mahdollisesti ainakin syysmyrskyjen aikaan.

 

Kaislakasat kertovat meriveden korkeudesta.

 

Uskon, että paatuneimmankin ”ilmastonmuutosvastaisen” on jo vähitellen myönnettävä, että ihminen on vaikuttanut (ja vaikuttaa jatkuvasti) planeettamme ilmastoon ja sen negatiivisiin muutoksiin. Esimerkiksi vuosi 2015 oli hyvin merkittävä lämpötilan nousun suhteen näkyen Suomen luonnossa ”muun muassa jäidenlähdön aikaistumisena. Tornionjoella jäidenlähtö on aikaistunut kahdella viikolla 1700-luvun alkuun verrattuna. Itämeren jääpeitteen määrä on pienentynyt merkittävästi viimeisten 30 vuoden aikana, ja ilmastomallit ennustavat talvien leudontuvan Itämerellä entisestään. Odotettavissa on, että jäättömät talvet yleistyvät Perämerellä saakka. Tämä vähentää jäänmurron tarvetta ja helpottaa merenkulkua.” (http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449893658058)

 

Vuosaaren satamaa. Kuva: Kippari

Helmikuun pajunkissoja. Kuva: Kippari

 

Mitä kevään merkkejä te muut olette bongailleet? Entä minkälainen on jäätilanne teidän kotikonnuillanne?

10 Responses

 1. Katinka
  | Vastaa

  Ihania kevään merkkejä. Me olimme ampumassa hätäraketteja tänään Haukilahden rannassa, siellä oli ranta jo ihan auki. Oli niin ihanaa kuunnella veden liplatusta auringossa. Kevät tulee nyt todella harppauksilla. Ihanaa alkanutta viikkoa!

 2. Vedenneito
  | Vastaa

  Samaan kiinnitettiin Uutelassakin huomiota, aaltojen äänet – kevään merkki :) Mukavaa viikkoa sinne myös!

 3. tahden yhden tahden
  | Vastaa

  Ilmaston muutos on oikeasti jatkuvaa etenemistä. Mitä meidän lapsemme saavat tästä….. Toisaalta on mukava kun merelle pääsee veneilemään aikaisemmin kuin ennen ja vene pitää nostaa myöhemmin ylös kuin ennen. Kuitenkin mielummin haluaisimme luistella ja hiihtää jäillä ja nauttia näin merestä talvisin.

  Meillä oli eilen aikaa myöskin kävellä ulkona koirien kanssa. Soukan edessä jäällä uskalsi ihan pieneksi ajaksi. Puro puskee avointa vettä kovasti eteenpäin ja Klobbenin ja koivusaaren välissä on noin 20 cm puikkojäätä. Eli sinne emme viitsineet mennä. Rannalla katselimme sinivuokkojen lehtiä. Onneksi vielä ei sentään ollut merkkiä niiden kukista. Suomenojalla on Etelän Ruttojuuri kovasti vauhdissa jo nyt ( kuulopuhetta ).

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Niinpä, etenemistä, joka etenkin näkyy täällä pohjoisessa moninaisina muutoksina. Veneilykauden piteneminen on kyllä positiivinen asia, mutta se millä kustannuksilla… Jälkipolville haluaisin jättää kuitenkin ihan jotain muuta.

   Nauvossa kuulemma jo lumikellot kukkivat aurinkoisilla paikoilla! :)

 4. Ansku
  | Vastaa

  Ihanat, keväiset kuvat! Vaikea ihan heti ymmärtää, että mihin aikaan vuodesta nämä oikein onkaan otettu. Meillä ei lumikelloista eikä muistakaan kasveista ole tietoakaan. Tästä kun katson omalle takapihalle, niin kauttaaltaan noin puolimetristen lumikinosten alla se vielä uinailee =D Terassilta kävin äsken jäät hakkaamassa pois ja join kahvit auringon lämmittäessä jo ihan kivasti, joten aika nopeastikin nuo kinokset saattavat tuosta kyllä huveta.
  Avovesi näkyy jo täälläkin rannalta katsoessa, mutta vielä eilenkin kaksi pilkkijää, sekä yksi rohkea hiihtäjä näyttivä jäälle uskaltautuvan. Meitä ei sinne enää saisi kirveelläkään ;)

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Ei näy lumikelloja täälläkään ja nytkin tupruttaa valkeaa taivaalta. Tällä hetkellä kevät tuntuu olevan valovuosien päässä, mutta jospa jo kuukauden päästä lumet olisivat sulaneet. :)

 5. Myy
  | Vastaa

  Neiti Kevät on tullut kaupunkiin! Ihania kuvia! Yksi kevätsuosikeistani on jäätilanteen kyttääminen. Se tuo konkreettisesti veneilykauden alun lähemmäksi. Ja on jännä arvailla milloin meri on täysin vapaa. Meillä oli ajatusta saada vene vesille kiirastorstaina, mutta taitaa tämä pakkasjakso, joskin kaunis sellainen, vesittää (vai jäädyttää) sen suunnitelman. Nyt ei olisi malttia, vaikka se taitaisi olla valttia =)

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Samat on aatokset täälläkin, olisi upeaa päästä nauttimaan keväästä merellä PIAN – mutta tuntuu, että lunta sataa aina vaan lisää ja pakkasetkin vielä kurittaa maata… Maltti, mitä se on ;)

 6. Merenneito
  | Vastaa

  Upeat kuvat! Meillä on vielä Turun sisäsaaristossa jäätä, mutta linnut sirkuttavat jo aamuisin ja päivät pitenevät uskomatonta vauhtia. Kohta me veneilijät pääsemme taas merelle omaan elementtiimme!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Muutama viikko sitten kiinnitin itsekin huomiota lintujen lauluun ja eilen mustarastas jo pihapiirissä hyppeli. Silti oli vielä talipalloja laitettava ruokintapaikalle, kun pakkaset ne aina vaan jatkuu. :/

Leave a Reply