Kesämuistoissa – Lonna ja Hernesaaren ranta

with 10 kommenttia

Mustaa maisemaa. Märkää asfalttia. Tuuli laulaa ikkunoiden takana. Laitetaan tuli takkaan. Villasukat jalkaan. Istutaan ja muistellaan kesää.

 

Luotsisaaren tarinoita takkatulen äärellä.

Kaudella 2015 tehtiin useita pieniäkin veneretkiä Espoon ja Helsingin saaristoon. Kaksi uutta kohdetta, Lonna ja Hernesaaren ranta, liittyivät meille aina niin rakkaaseen ruokaan.

Lonnan pieni saari sijaitsee aivan Suomenlinnan kupeessa. Saaren historia ulottuu 1800-luvun alkuun, jolloin ”saarella käytiin neuvotteluja linnoituksen antautumisesta kahteenkin otteeseen, jonka vuoksi siitä käytettiin venäläisajalla nimitystä Peregovornyin saari eli neuvottelusaari”. Myöhemmin Lonna on toiminut ruudin käsittely- ja varastointipaikkana sekä merimiinojen kokoamis- ja säilytyspaikka. Vuonna 1999 saaren hallinta siirtyi Puolustusvoimilta Suomenlinnan hoitokunnalle, jonka myötä saarta ja sen rakennuksia on alettu kuunnostaa. Vuodesta 2013 alkaen saaren toiminnasta on myös vastannut Fregatti, Tres Bones ja Sherpa Group. Nykyään Lonna toimiikin vapaa-ajan saarena ja siellä on myös ravintola sekä kahvila. (http://www.suomenlinna.fi/linnoitus/alue/lonna/)

 

Suomenlinna näkyy Lonnasta

 

Rantautuminen Lonnan saaren on hieman haasteellista, koska saaren vierasvenelaituri on pienehkö ja siihen osuu kova aallokko mm. Suomenlinnan lautoista. Saareen pääsee myös yhteysveneellä Kauppatorilta. Lonnassa emme syöneet tällä kertaa, mutta ruokaa on kyllä kovasti kehuttu. Ravintola Lonna ja sen kahvila sijaitsevat vanhassa, tunnelmallisessa punatiilisessä rakennuksessa. Pihapiirissä on myös terassi ja kahvilasta saa ostaa piknik-kasseja, joiden antimia voi nauttia vaikkapa saaren kallioilla ohi lipuvia veneitä katsellen.

 

Lonnan vierasvenelaituri

Lonnan rakennuksia.

Lonnan päivän menu

Ravintola Lonna

 

Kahvilan tarjonta oli ikävä kyllä meille pettymys, koska se oli pääosin painottunut juomiin ei niinkään leivonnaisiin. Meidän pienelle maitoallergikolle ei löytynyt mitään muuta kuin pillimehua, siitä sentään iso plussa, että tarjolla oli Raikastamon luomumehua. Jäätelöä oli myös mahdollista ostaa, mutta vain maidollisia vaihtoehtoja ei edes mehujäätä tai sorbetteja. Toivottavasti ensi kesänä kahvilan tarjonta laajenee maidottomiinkin tuotteisiin ja pienet asiakkaat otettaisiin huomioon myös ravintolan menuussa.

 

Lonnan kahvila

Maisemia Lonnasta.

 

Toinen uusi kohde Helsingin kesän merellisessä ravintolatarjonnassa oli Hernesaaren ranta, jonne pääsee myös ilman venettä Helsingin kekustasta bussillakin. Alue on oikeastaan ns. konttikompleksi, josta löytyvät mm. Street Gastro, Hanko Sushi, Robert’s Coffee, Ben & Jerry’s sekä Champagne & Wine Bar ja Seaside Bar. Tunnelma on kuin “etelästä”; rantatuoleja lekotteluun, rantahiekkaa, palmuja ja Karibian värejä. Musiikki pauhaa (liian) kovalla.

 

Karibia vai Hernesaarenranta?

Hernesaaren rannan baareja.

Hernesaaren rannan ravintoloita.

 

Täällä nautimme Street Gastron herkulliset leivät, mutta ikävä kyllä Hernesaaren rannan ruokatarjonnassa ei oikein oltu huomoitu pikkuasiakkaita. Tosin meidän Pikku merimiehemme sentään rakastaa vihannespohjaisia makirullia, joten Hanko Sushin valikoimista ainakin olisi löytynyt sopivaa syötävää. Muuten alue on kyllä lapsiystävällinen, koska hienoa rantahiekkaa on laajoilla alueilla leikkikentäksi. Silti paikan henki on kyllä selkeästi enemmän aikuisten rentoutumispaikaksi suunnattu.

Vierasvenelaiturista paikalle plussaa, koska laituri on tuulilta suojaisan suuren aallonmurtajan ja ravintola-alueen välissä eli rantautuminen sujuu alhaisella verenpaineella. Tosin täälläkin venepaikkoja on melko vähän, etenkin jos laiturissa on pari Azimutia…

 

Hernesaaren rannan vierasvenelaituria ja "konttiravintolasuora".

 

Ensi kesänä avautuu taas uusi erittäin kiehtova kohde Helsingin edustalle, Vallisaari. Suunnitteilla on myös retkisatama, joka aukeaa alkukesällä 2016. Sitä ennen Vallisaareen pääsee yhteysveneellä Kauppatorilta heti toukokuusta alkaen.

____________________________________________________________

Marraskuun musta selkä on nyt onneksi taittunut joulukuuksi ja tänään juhlitaan rakasta kotimaatamme. Aavan miehistö toivottaakin teille kaikille hyvää itsenäisyyspäivää ja tunnelmallista joulun odotusta!

 

Hyvää itsenäisyyspäivää rakas kotimaa!

10 Responses

 1. A-P
  | Vastaa

  Kiitos erittäin hienoista kesäkuvista! Niitä katsellessa unohtui hetkeksi ulkona vallitseva säätila :)

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Mukava kuulla, että edes kuvat antoivat pienen hengähdystauon tästä sysimustasta vuodenajasta :)

 2. Katinka
  | Vastaa

  Ihana esittely, molemmat kohteet on meiltä vielä korkkaamatta. Kuvasi olivat jälleen upeita. Tuota vallisaarta odotan kanssa kovasti, ihan jo sen luonnon puolesta. Ihanaa joulunalus aikaa teidän venekunnalle!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Kannattaa kyllä piipahtaa molemmissa; Lonna tosin on enemmän meritunnelmaa tarjoava, mutta kyllä tuolla Hernesaaren rannassakin kesäiltaa istuisi ihan aikuisten kesken. ;)

 3. tahden yhden tahden
  | Vastaa

  Kiitos, molemmat kohteet tosiaan vielä käymättä. ehkä sitten kohta alkavalla kaudella.

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Saapi nähdä milloin ensi kausi tosiaan alkaa, kun nyt olisi voinut veneillä marraskuulle asti. Eipä haittaisi, vaikka Aavan saisi vesille jo maaliskuussa kevät kun on monesti upeaa aikaa vesillä.

 4. Merenneito
  | Vastaa

  Mielenkiintoisen näköisiä paikkoja ja kauniita kuvia!

  Tuo erikoisruokavalioiden huomioiminen on satamissa edelleen aika vaihtelevaa. Minulle kun pitää olla gluteeniton vege, niin joskus käy niin, että käännymme ovelta takaisin. Varaudumme aina siihen, että syömme omassa veneessä, jos emme entuudestaan tunne paikkaa, mutta silti joskus vähän harmittaa, jos olisi halunnut istua ihmisten ilmoilla ruokailemassa. Vähintään mehujätskiä pitäisi olla aina valikoimissa, jos on jätskiäkin – niih!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Suomessa onneksi on jo aika hyvin nämä erityisruokavaliot huomioitu, mutta silti valikoimat ovat useissa paikoissa hyvin suppeita. Lisäksi jopa ravintolahenkilökunnalla tuntuu toisinaan olevan vaikeuksia ymmärtää maitoallergian ja laktoosi-intoleranssi ero, saati vähälaktoosisen ja laktoosittoman – ei se mitään ydinfysiikkaa ole. ;)

 5. Mrs Suvi
  | Vastaa

  Löysin blogisi vasta nyt – jään seuraamaan. Ihania kuvia. Lonnassa käytiin kerran kahvilla ja Hernesaaren rannassa useammankin kerran, mutta ei veneellä. Siellä on iltaisin aikamoinen meininki, kun veneet on kylkiparkissa ja ihmiset bailaa ;)

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Onpa mukavaa saada uusia lukijoita – lämmin tervetulotoivotus Aavan seikkailujen pariin! :) Kävin piipahtamassa blogissasikin ja mielenkiinnolla tutustun juttuihisi ihan ajan kanssa.

Leave a Reply