Itse taivas lepää järvessä – tunnelmia Sarkavedeltä

with 10 kommenttia

Kesä on napannut hauraan otteen Suomestakin ja kesätunnelmissa elelee myös Aavan miehistö. Tämä on aikaa, jolloin lomatoiveet kohdistuvat etenkin luonnossa oleiluun ja kesän makuihin: veneilyyn saariston kauniissa maisemissa, hellepäivän tuntuun iholla, kesäillan huumaavaan tunnelmaan, kuikan lauluun järvellä, yöttömän yön taikaan, kesäaamujen kasteeseen ja ensimmäisten mansikoiden sekä varhaisperunoiden makuun… Totuus on kuitenkin toisinaan toisenlainen; vettä sataa kaatamalla yöttömässä yössä, hyttyset purevat paukamille metsäpolulla ja merellä on tietysti jatkuvasti kovan tuulen varoitus. – Silti ne ovat pikkujuttuja sillä hetkellä, kun aurinko hellii, meri kimmeltää, puusaunan tuoksu kutsuu ja lautasella maistuu suvi.

 

Rannassa

 

Yksi kesäkuun viikonloppu vietettiin Sarkaveden äärellä Mäntyharjulla. Aava jäi kotilaituriin ja vesillä olo suoritettiin pienellä perämoottorilla varustetulla soutuveneellä. Viikonloppu sisälsi runsain määrin hyttysiä, mutta onneksi myös kuikan laulua järveltä, käen kukuntaa, talviturkin heiton koko miehistön voimin, aamuyön usvan ihastelua ja tietysti mansikoita, lettuja sekä silliä ja grillattua nieriää varhaisperunoiden kera. – Kesä on nyt siis virallisesti avattu!

 

Kesän makuja

 

Sarkavesi edustaa perinteistä suomalaista järvimaisemaa, jonka ominaispiirteenä on kuitenkin paikoin jylhät rannikot ja muinaissuomalainen tunnelma.

”Pitkänomainen ja monin kohdin kapea Sarkavesi liittyy pohjoisessa Virransalmen kautta Juolasveteen ja päätyy etelässä Voikoskeen ja Vuohijärveen. Sarkaveden reittivesi on karu ja kirkasvetinen. Maisemallisesti mielenkiintoisen järven rantoja reunustavat korkeat ja jyrkät kalliotörmät. Haukkavuoren kymmenien metrien korkuisen jyrkänteeseen kuuluu ylikaltevia pintoja ja luolia. Sarkaveden etelä osissa on harjuhiekkaa ja moreenirantaa. Harjurannalla on monta arvokasta kohdetta kuten suoalue, siirtolohkareet ja rakentamaton ranta.

Sarkaveden itärannalla sijaitsevat, jyrkänteiset ja korkeat rantakalliot, rajautuvat suoraan Sarkaveteen ja erottuvat hyvin vesialueelta. Haukkavuoren jyhkeät länsiseinämät ja tyvellä oleva louhikko ovat kallioalueen maisemallisesti ja geomorfologisesti edustavin kohta. Sarkaveden länsirannalla kallioseinämät ovat voimakkaammin mannerjäätikön hiomia ja viistojyrkkiä. Kalliomaalauksia voi tavata lähellä Voikoskea Tukkiniemeä vastapäätä ja Haukkavuoren alueella.” http://www.jarviwiki.fi/wiki/Juolasvesi_-_Sarkavesi_(14.913.1.001)

 

Ilta-aurinko Kaisla

 

Järvellä olo on hyvin erilaista kuin merellä, jossa jo pelkästään aaltojen koko ja muoto on useimmiten hyvin toisenlainen. Järvellä kohtaa usein lyhyitä ja teräväkärkisiä aallonmuotoja tai sitten vaikkapa auringossa liplattavaa pientä lempeää vedenkulkua. Näin pienellä järvellä tuulen tyyntyessä vesi muuttuu usein peiliksi ja sen sävyissä heijastuu koko taivaan värikirjo. Usein sateen saapuessa tulee hyvin tyyni hetki, taivaan muodostaessa uhkaavia pilviään. Toisinaan taas tuuli voimistuu ja tuo sadepilvet rikkoutuneen vedenpinnan ylle.

 

Taivaankansi

Veden pintaa

Ilta-aurinko ja sadepilvi

Ilta-aurinko

Illan näkymä

 

Sarkaveden eteläpuolelta läheltä löytyy myös pari mielenkiintoista kohdetta; kalliomaalauksia ja hylky/ uponnut tukkien uittolautta. Kalliomaalauksia emme bonganneet, mutta uittolautan hylyn kylläkin, joka aiheutti Pikku merimiehessä aikamoisen innostuksen merirosvolaivoista ja tarinoista.

 

Tukkien uittoveneen hylky

Lähikuva hylystä

Jarvi illalla (1 of 1)

Veden pinnassa taivas

 

Tämänlaisissa paikoissa nousee usein mieleen jokin kauan sitten kuultu runo tai laulu, joka tavoittaa suomalaista sielunmaisemaa. Itselle mieleen nousi Sarkavedellä monikin Saima Harmajan luoma tunnelmakuva, joista Aamu, sopii mielestäni näihin kuviimme:

 

Aamu

Aamun kirkkaus on niinkuin laulu.
Itse taivas lepää järvessä.
Liikkumatta, autuaina pilvet
uneksivat ilman äärillä.
Kaislat välkkyy kastepisaroista,
metsä hymyy läpi kyynelten.
Kaukaa, helisten ja värähdellen
rastaan huilu jumalallinen.

– Saima Harmaja –

 

Ilta-aurinko

 

Keskikesän juhlaa kohta vietetään Suomen suven puhjettua täyteen loistoonsa. Sääennuste lupaa perinteiseen tapaansa ”kissoja ja koiria”, joten Aava saattaa ikävä kyllä jäädä juhannuksen viettoon kotisatamaan.

 

Tämän Eino Leinon runon myötä Aavan miehistö toivottaa teille kaikille:

Tunnelmallista juhannusta ja suotuisia tuulia kesän veneilyihin!

 

Minä avaan syömeni selälleen

ja annan päivän paistaa, minä tahdon kylpeä joka veen

ja joka marjan maistaa. Minun mielessäni on juhannus

ja juhla ja mittumaari, ja jos minä illoin itkenkin,

niin siellä on sateenkaari.

 

– Eino Leino –

 

Juhannuskokko Mjölkvikenissä.

 

 

 

10 Responses

 1. Merenneito
  | Vastaa

  On Suomen luonto kaunis! Kiitos näistä upeista kuvista ja kauniista mietteistä.

  Hyvää juhannusta teille! :)

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Lämmin kiitos Merenneito ja ihanaa juhannusta Kaminamin porukalle myös! :)

 2. Katinka
  | Vastaa

  Minulle tuli niin kesäinen fiilis kun katselin näitä upeita kuvia! Ja mikä siinä onkaan, että ne hyttysen puremat unohtuvat aina kun talvella muistelee kesää ja kesäiltoja =D. Sen kuikan laulun onneksi muistaa. Ihanaa ja rauhallista juhannusta teidän koko venekunnalle!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Sanopa muuta, kummasti ne kesän ikävät asiat aina unohtuvat marraskuun räntäsateessa ;) Oikein valokuvauksellista ja mukavaa juhannusta teille myös! :)

 3. Leena Niukkanen
  | Vastaa

  Upeita kuvia ja hieno, tunnelmallinen teksti. Tekeepä mieli melomaan noihin maisemiin. Ihanaa juhannusta Aavan miehistölle!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Kiitos paljon Leena, ihanaa yöttömän yön juhlaa teillekin missä menettekään! :)

 4. Pirkko Stechler
  | Vastaa

  Aivan postikorttimaisen upeita valokuvia!
  Tulee Suomen kesa, mokkeja ja uusia perunoita ikava (mutta ei hyttysia).
  Nauttikaa kesasta.

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Nautitaan varmasti :) Toivottavasti tekin pääsette viettämään jonkinlaista juhannusta siellä suuren meren takana! :)

 5. Ansku
  | Vastaa

  Voi että miten huikean hienoja kuvia ja tunnelmia täältä taas löytyikään!
  Tämä koko kevät ja alkukesä on ollut niin tuulinen, ettei hyttysiä ole täällä meren äärellä ainakaan ollut haitaksi asti. Tyyntä toivon silti, hyttysistä huolimatta :)
  Ihanaa juhannusta teille!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Kiitokset Ansku <3 Meressä on tosiaan monet hyvät puolensa ;) Oikein hyvää keskikesän juhlaa teille myös!

Leave a Reply