Safire 2100D asennus

with 10 kommenttia

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, autotallissamme on viettänyt pahvilaatikkoelämää lämppäri jo tovin. Safire 2100D valikoitui valinnaksi lopulta muutamasta syystä. Ensinnäkin halusin tukea suomalaista osaamista – Safire on suunniteltu ja kasattu Suomessa. Aluksi katselin venäläistä versiota ”eberistä” – Planar 2D:tä. Joku sisälläni ohjasi kuitenkin siitä ajatuksesta pois vaikka Safire hinnaltaan on huomattavasti tyyriimpi. Safiresta lueskelin myös aika paljon netistä kokemuksia ja monet vannoivat sen hiljaisuuteen, pieneen polttoaineen, sekä sähkön kulutukseen. Makunsa kullakin sanoi koira, kun hanuriaan nuoli ;-)

Paketti, jonka tilasin oli seuraavanlainen:

SAFIRE 2100D diesellämmitin
Savukaasuputki 28/45mm koaksiaalinen
Imuputki PVC 115mm 4m
Safire pakokaasun runkoläpivienti
Ilmaletku PAP 60mm 3m
Safire, Genius ohjaustaulu
Suulake suuntaava 60mm
Suulake säädettävä 60mm
Y-haara oksamalli 60-60-60 mm
Polttoainesäiliö 15L
Häkähälytin

Näiden lisäksi ostin pari ylimääräistä hapon kestävää letkuklemmaria ja toki nippusiteitä. Lisäksi ostin kaksi reikäporanterää 46mm pakoputkelle ja 76mm suulakkeille.

Suurin haaste tämän kokoiseen veneeseen lämppärin asennuksessa on asennustila – mistä ihmeestä löytää kaljalaatikon kokoiselle snurralle paikka? Vähäisiä säilytystiloja ei haluaisi uhrata yhtään enempää ylimääräiselle, joten koitin olla luova. Aloitin irroittamalla ratin alla olevan jalkatilasyvennuksen. Sieltä löytyikin laipiosta aivan passeli rako, johon lämppärin voi tuupata. Imuilman letkun pääsi vetämään laipiota pitkin taakse ja ottamaan sieltä tuoretta ilmaa. Tästä olikin suositus ohjeissa, että ainakin osa ilmasta olisi imetty veneen ulkopuolelta, jotta kosteudenpoisto toimii parhaiten. Letkujen ja johtojen vetoapuna käytin 7mm viemärirassia eli sellaista taipuvaista jousta. Safiren sähkökaapeli ei muuten sitten riitä Yamarinin valmista johtoputkitusta pitkin akulle saakka – pituus jää noin 40cm liian lyhyeksi, joten päädyin vetämään sen ”pilssin kattoa” pitkin (eli lattian alusta), josta se tulikin mainiosti. Samaa reittiä vedin myös polttoaineletkun ja pa. pumpun sähköt.

Suurimmat sydämentykytykset sai aikaan pakoputken poraus. Tästä kuvasta poiketen olin teipannut kohdan ja tehnyt pienen reijän ennen porausta.
Karmea hetki.

Pakoputken ja imuilman yhdistelmälaippa on suora ja paikka johon sen laitoin on kupera. Vietin hieman aikaa vasaran ja ruuvipenkin äärellä niin sain kapistuksen istumaan nätisti kylkeä vasten.

Pakoputki keskellä ja ilmanotto reunoilta

Sisäpuolelta joutui hieman ottamaan vinyyliä pois tieltä.

Läpivienti sisäpuolelta

Tein sitten linnunpöntön telineeksi :) Olin aluksi ajatellut, että lämppäri istuisi nätisti tuolla alemmalla tasolla, mutta se osoittautui tilojen puolesta mahdottomuudeksi. Raitisilman letku ei mahtunut tuolta korkeudeulta lämppärille laipiota pitkin kun tuossa kaasukahvan alla on tuollainen ”karttalokero”, joka vie laipiosta tilaa. Tämän takia jouduin nostamaan koko keksintöä ylemmäs.

Liimasin hökötyksen ja tuonne hieman ylemmäs laudan Sika liiman marine liimalla, joka on sopivan elastinen ja ottaa kuitenkin todella kovaa kiinni. Liima kuivuu ilmankosteuden ja lämpötilan yhteisvaikutuksesta, joten suositus oli valmistajan teknisestä puhelimesta saaduin ohjein varmistaa, ettei levitä liimapintaa ympäri liimattavaa kohdetta vaan mielummin esim. pitkittäisin vedoin niin, että liimattava kappale jää 1-3mm irti toisesta pinnasta. Näin ilmankosteus pääsee kuivattamaan liiman.

Tein itse ja säästin -tyyppinen teline

Tämä kuva on räpsäisty siitä kohtaa missä on syvennys. Nyt lämppäri on oikealla korkeudella. Kuvasta puuttuu vielä yläkiinnikkeen lauta liimattuna ja sen takia lämppäri näyttää olevan vinossa.

Ahdas laipio

Ilmaputkien kanssa menikin jokin tovi kun jalkasyvennys piti saada takaisin paikoilleen. Joutui todella asettelemaan huolella nuo putket.

Lämpöputket

Avotilan toinen suutin portaiden juuresta ulos.

Avotilan suuttimen sisäpuoli

Piuhat vielä niputtamatta siistiksi.

Johto- ja putkihässäkkä

Tuulilasille / kipparille suunnattava suutin plotterin vierestä.

Suutin tuulilasille

Avotilan pyöritettävä 45-asteen kulmassa puhaltava aina avoinna oleva suutin.

Suutin avotilaan

Raitisilman läpivienti tuli ankkuriliinan taakse takaosaan.

Raitisilman otto laipiota pitkin veneen takaosaan

Safire Genius ohjaustaulusta voi näppärästi laittaa halutun lämpötilan, ajastuksen tai sitten laittaa tuuletuksen päälle.

Safire genius hallintapaneeli

Taustalla näkyy myös kabiinin suutin.

Kabiini

Tuleva kausi tulee näyttämään menikö homma putkeen. Ainakin viimeistellessä asennuksia kuomu ylhäällä ja lämppäri päällä niin tarkenin t-paidassa avotilassa vaikka ulkona oltiin jossain +5 tietämillä. Ensimmäinen epäkohta, joka jo nyt kävi ärsyttämään on polttoainepumpun nakutus. Aikaa meni kymmeniä tunteja suunnitteluineen ja asennuksineen. Suunnittelussa ehkä eniten.

ps. osa kuvista on räpsäisty kännykällä.

10 Responses

 1. Katinka
  | Vastaa

  Onnittelut! Teidän veneilykausi pidentyi juuri huimasti. Tuohon nakutukseen tottuu kyllä aikanaan, se on kuin senäkello mummolassa =D. Uskon, että tulette olemaan valintaan tyytyväisiä =).

  • Kippari
   | Vastaa

   Näin on! Se jo itseasiassa alkoikin – tarinaa tulossa siitäkin :)

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Saapi nähdä tottuuko tämä herkkäkorva, kun mummolan seinäkellostakin piti aikoinaan ottaa paristot pois, että pystyin nukkumaan… Mutta jospa korvatulpat auttaisivat tai Peltorit ainakin :D

 2. Ansku
  | Vastaa

  Onnittelut mukavuuden lisääntymisestä sekä kauden pidentymisen johdosta! =D

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Kiitos, erityisesti se kosteus aamuöisin on ollut hieman ikävää, nyt helpottaa. :)

 3. Jukka
  | Vastaa

  Terve minkälaiset on käyttökokemukset tähän mennessä? Meillä on samanlaiset suunitelmat ja taitaa valinta kallistua safiren lämmittimeen. Kiinnostaisi vielä tietää mihin asensit polttoainesäiliön?

  • Kippari
   | Vastaa

   Pa. Säiliön laitoin takapenkin alle siihen bensafiltterin taakse. Sähköt ja pa. linjasto meni samaa reittiä helposti kun akut vieressä.
   Käyttökokemuksista sen verran, että eipä paljon tekisi mieli enää olla veneessä ilman lämppäriä. Todella kiva herätä aamulla kun avotilakin kuomun alla on kuiva. Se mikä hieman ihmetyttää on tuo termari.. Sen jos säätää esim. 19C niin lämppäri puskee silti lämmintä minimiteholla 700W vaikka lämpötila olisi saavutettu. Olisin itse olettanut, että lopettaa lämmittämisen ja jatkaa vain ilman kierrättämistä.

 4. Lauri
  | Vastaa

  Moi,

  Vihdoin löytyi joku muu joka asentanut lämppärin Yamariniin. Minulla asennustavarat (Safire 2100D) levällään 64DC:ssä ja monen ajatuksen ja mutkan jälkeen päätymässä tuohon samaan kuskin jalkatilaasennukseen. Suurin epäilys on pakoaukon ja aaltopärskeiden kanssa. Olen miettinyt parin metrin pakoputkea jotta aukon saisi vähän enemmän peräänpäin. Vieläkö muistatte tästä veneestä, olisiko pakoaukosta tai muista asennusjutuista tullut kokemuksen myötä jotain mitä suosittelisit nyt minulle?

  • Kippari
   | Vastaa

   Moi,
   Joo nämä mallit joissa ei ole valmistajan puolesta asiaa mietitty niin on vähän haasteellista itse toimia pioneerina. Mulla lähti pakoputki suoraan ylöspäin ja tietty putkeen oli taitettu se ns ankannokka, jotta jos sinne vettä holahtaa ei se menisi suoraan lämppäriin vaan jäisi sinne mutkan pohjalle kellumaan. Ja lisäksi sinne ulompaan putkeen, josta ilma menee niin tulisi tehdä pieni reikä pohjaan, josta vesi pääsee tippumaan pois. Jos katsoo miten esim. tuossa meidän entisessä 76DC:ssä oli pakoputki laitettu niin se oli kyllä kyljessä törmäyslistan ja vesirajan puolivälillä. Tuossa 59:ssä vedin sen törmäyslistan yläpuolelle, koska kylki yllättäen oli jonkin verran matalampi. En osaa tämän enempää neuvoa kun en tunne 64:n sisätiloja miten siellä on tilaa tehdä asennusta. Tod näk pirun ahdasta sielläkin. Tsemppiä! Tai kuten meidän nykyisessä veneessä Galeonin yksi korjausbulletiini totesi ”GOOD LUCK!!!” ;)

 5. Vesku
  | Vastaa

  Tämä ei edellistä kysyjää enää auta, mutta moni varmasti myöhemminkin käy blogianne lueskelemassa. Meillä on keväällä 2018 59DC:hen tätä blogiatekstiä mukaillen tehty Safiren asennus. Pakoputken ulostulo jätettiin vajaa 10 cm törmäyslistan alapuolelle. Suurin peruste tälle oli sadeveden pitäminen poissa pakoputkesta. Rungossa pääsi tekemään tuosta läpiviennistä kunnon mutkan ylöspäin ennen lämmittimeen liittymistä, jolloin roiskevesi ei pääse lämppäriin saakka vaan valuu pakoputkesta alamäkeen takaisin ulos. Mitään viemäröintireikiä ei tällöin myöskään pakoputken paloilmavaippaan tarvinnut tehdä.

  Kiitos Kipparin aikanaan näkemästä vaivasta! ilman näitä vinkkejä olisi saattanut jäädä omakin lämmitin asentamatta.

Leave a Reply