Lisää sähköä!

with 10 kommenttia

Niin… Taas se kävi. Nimittäin ärsytys viime kesältä jäi kuitenkin itämään päähän muutamista puutteista Aavassa voimakkaammin kuin olin olettanut. Tällä kertaa ”huolellisesti suunniteltu on puoliksi tehty” päti koko homman läpi sillä piirsin, väänsin, käänsin ja pähkäilin moneen kertaan sähköjä, jotta niistä tulisi järkevät.

Tuli luettua opusta jos toista veneiden sähköistä ja lopputulema oli, että akkuja suojellakseen ei suositella käyttämään kahta erikokoista akkua samassa piirissä. Huonompi akku kun tuppaa tuhoamaan paremman, joten 110Ah akkumme sai lähteä suuren kokonsa takia pois, jotta tilalle saatiin mahtumaan kaksi akkua vierekkäin ja tarvittava elektroniikka rinnalle. Tulipahan käytyä erinäisissä kaupoissa noin miljoona ja yksi kertaa kun aina unohtui jotain tai tuli huomattua sähköskemasta, että jahas tuohon tulikin pari sulaketta väliin jne jne.. Noh, loppuhyvin kaikki hyvin :)

Päätin erottaa veneen omasta sähköjärjestelmästä ”tupakansytyttimen” eli siis 12V ulosoton, sekä kabiinin valot. Lisäksi hupiakkuun tulee kytkettyä meidän ihka uusi ja pitkän harkkinnan jälkeen hankittu Safire 2100D lämppäri! Siitä tulossa tarinaa jahka pääsen asennushommiin.

Moottorissamme (Yamaha F115) ei ole sisäänrakennettua jakorelettä, kuten suuremmissa moottoreissa on (eli elektroniikkaa joka lataa ensin starttiakun ja sen jälkeen siirtyy lataamaan hupiakkua), joten jouduin turvautumaan ulkoiseen jakoreleeseen. Se miksi päädyin releeseen enkä diodiin on yksinomaan diodien jännitehäviö, jota ei ole releen kanssa. Maritimin maahantuoma Blue Sea Systemsin paketti osui tällä kertaa meidän ostoslistalle. Paketissa on päävirtakytkin, joka oletuksena erottaa kaksi virtapiiriä toisistaan kokonaan, mutta siinä on mahdollisuus kytkeä akut rinnan startin ajaksi jos kumpikin akku olisi huonossa latingissa. Lisäksi paketissa tulee myös tuo latausrele.

BlueSea paketti

BlueSea komponentit takaa

BlueSean kytkentäkaavio

Jonkin verran askartelua aiheutui itseasiassa kahden akun sijoittamisesta tilaan, jossa on ennen ollut vain yksi akku. Akun kiinnitys veneeseen vaati hieman modifikaatioita. Vanha kiinnitysrauta on luonnollisesti liian lyhyt kahden akun ylittämiseen, joten tein uuden alumiinilatasta. Taivuttelin sen ruuvipenkissä sopivaan muotoon. Itse kierretangon kiinnikkeen siirsin lattiassa akun verran vasemmalle.

Vanha akkutuki on liian lyhyt

Alumiinilatan työstöä

Akkujen pidikkeen raketelua

Vanha ja uusi

Kiinnike siirretty

Tein osille vanerista alustan johon ne pulttasin kiinni ja alumiinistä tein jalustan tuolle kokonaisuudelle, jonka vuorostani ruuvasin lattiaan kiinni.

Lähes valmis veneeseen

Teline

Itse releestä lähtee vähintään kolme piuhaa. Kaksi paksumpaa menee kummankin akun plus -napoihin ja tuo keskimmäinen kytketään maahan (akun miinusnapa). Releessä on myös optio vetää virtalukolta signaali, joka ilmeisesti jollain tavalla tekee ekstrasuojausta startin ajalle. En itse kytkenyt sitä, koska en jaksanut alkaa vetämään virtalukolta asti piuhaa ja tutkimaan vielä kaiken muun lisäksi sen napoja. Akuille menevissä piuhoissa on 50A sulakkeet ja maajohdossa 10A sulake. Piuhoilla ei ole väliä kumpaan akkuun ne on kytketty, sillä releessä on älyä sen verran, että se katsoo kummalle puolelle tulee lataus ja lataa sen akun ensin ja vasta sitten tekee yliheiton. Eli käytännössä starttiakku ladataan matkan alussa sen verran mitä se purkautui startissa ja sen jälkeen vaihdetaan hupiakkuun.

Rele, piuhat ja sulakkeet

Valmis paketti paikoillaan. Hieman oli asettelua kun johdot eivät ole hirveän taipuisia ja mitat oli aikalailla just eikä melkein.

Pääkatkaisija ja jakorele

Valmis kokonaisuus, joka näyttää aavistuksen sekavalta. Noista johtojen suojauksista tuon raudan ylityksessä en ehkä ole kaikkein ylpein, mutta ne ajavat mainiosti asiansa. Eipähän ainakaan kulu johdoista suojakuori puhki.

Valmis paketti

Ajattelin jakaa piirtämäni skeman, jos joku muu haluaa ryhtyä tähän hommaan.

Sähköskema

Ehkä sitä ensi kesänä on yksi huoli vähemmän kun kylmälaukun voi jättää huoletta päälle ja lämppärin kanssa ei sitten tarvitse miettiä käynnistyykö vene yön jälkeen.

Tiikeistä lupailin kuvaa edellisen tarinani kommenteissa, mutta pesusta minulla ei ole kuin märkänä otettu kuva. Sanotaanko suusanallisesti, että homeet lähti hyvin pois sillä Hempelin Teak Cleaner aineella. Vielä olisi siis lämppärin asennus edessä ja muutama muu juttu ennenkuin voin todeta veneen olevan valmis vesille laskuun. Trailerin toki varasin jo pääsiäiseksi, mutta taitaa jäädä haaveeksi – on meinaan sen verran kylmä vielä ulkona.

Follow Kippari:

Kippari on isä, aviomies, vauhtia ja merta rakastava urheiluammunnan ja valokuvauksen harrastaja.

Latest posts from

10 Responses

 1. Katinka
  | Vastaa

  Hyviä valintoja olette tehneet! Sähkö on tärkeä asia ja annen kaikkea erottaa käynnistysakku ja hupiakku toisistaan. Ja lämppäri… onnittelut! Lämppäri pidentää teidän kautta hirmuisesti. Veneessä tarkenee olla yötä aikaisin keväästä aina myöhään syksyyn saakka. Uskon, että teille on tulossa entistä hiemonpi kausi =).

  • Kippari
   | Vastaa

   Kiitos! Kauden pidentyminen ja toivottavasti ennenkaikkea kosteuden torjunta! Olisi kiva jos tavarat eivät helmeile kosteudesta kun aamulla herätään. Toki tämä mahdollistaa nyt myös luonnon satamissa vierailut, jotka jäivät viime kaudella tekemättä.

 2. H Virtauslangasta
  | Vastaa

  Moi! Kiitos Vedenneito Aavalle kommentista Virtauslangan viluvarvas -postaukseen. Näppini olivat ilmeisesti kohmeessa, kun onnistuin tuhoamaan kommentin, vaikka tarkoitus oli se julkaista… Tekevälle sattuu…

 3. JJ
  | Vastaa

  Kiitokset hyvistä kytkentä ohjeista, tein omaani samanlaisen ”systeemin”, kuuluuko muuten releessä palaa jatkuvasti tuo vihreävalo vaikka päävirtakytkimet ovat off asennossa?

  • Kippari
   | Vastaa

   Moi, eipä kestä. Jos en väärin muista niin se jatkuva valo eli ”combined” palaa jonkin aikaa siitä kun lataus on loppunut ja jännite rupeaa hieman laskemaan. Se oli siinä ohjeessa muistaakseni kuvattu. :)

 4. Tuore kippari raumalta.
  | Vastaa

  Moi. Saako noviisi kysellä tyhmiä? Ostimme juuri vanhan matkaveneen jossa on samanlainen pääkytkin ja jakorele on samanmerkkinen mutta erinäköinen. Minulle ei ole oikein selvää nuo pääkytkimen eri asennot, milloin pidetään missäkin asennossa? Esim jos nollasta käännän dual circuit plus asentoon radion saa päälle mutta ääntä ei kuulu ennenkuin kääntää ON asentoon tai käyttää kytkimen ainakin siellä. Erottaako tuo systeemi automaatisesti hupi ja starttiakun eli kytkin voi olla aina ON asennossa eikä starttiakkua käytetä moottorin ollessa sammuksissa mihinkään ?

  • Kippari
   | Vastaa

   Sori, että vastauksessa kesti. Mennyt aika veneillessä tänä kesänä eikä täällä blogin puolella :) Pääkytkintä itse pidin aina ON asennossa (paitsi jos vene jäi yksin rantaan), koska toi musta mötikkä hoitaa akkujen erottamisen ja lataamisen ohjauksen.

 5. Mika
  | Vastaa

  Terve,
  Mahtavaa että olit kirjoittanut jutun!
  Itsellä juurikin sama projekti menossa. Jos oikein ymmärsin niin ilmeisesti otit ”vanhasta sulakerasiasta” irti haluamasi laitteet ja teit uuden sulakerasian hupiakulle..?

  • Kippari
   | Vastaa

   Mutu kommentti, koska tästä on jo aikaa jonkin verran: Itseasiassa siirsin vain toisen akun taakse nuo laitteet käyttäen orkkis sulaketaulua (kannattaa ottaa se paneli irti ja kurkata taakse. Selventyy huomattavasti).

Leave a Reply