Meri kutsuu 2015 -messutunnelmissa

with 5 kommenttia

Lumien sulaminen ja aurinkoiset poutapäivät ovat kääntäneet ajatukset tulevaan kauteen. Kipparin kanssa olemme jutelleet Aavan keväthuollosta ja pohtineet mistä löydämme aikaa (& lastenhoitajan) siihen. Tähän mennessä asia on hoitunut niin, että minä olen ollut Pikku merimiehen kanssa ja Kippari on puurtanut pressuhallissa puhdistaen Aavan tiikkipintoja, asentaen pari uutta akkua jne. Lisäksi tiedossa on muitakin muutoksia, joista Kippari varmasti kirjoittaa oman postauksensa kun ehtii.

Veneilykuumetta helpottamaan piipahdimme aurinkoisena lauantaina myös länsirannikolla, Turun Meri kutsuu + Outdoor -messutapahtumassa Turun messu- ja kongressikeskuksessa. Siellä tuli käytyä jo viime vuonna aikuisten kesken ja nyt teimme koko miehistön voimin tämän päiväretken. Helsingin Vene Båt -messuihin verrattuna kyseessä on huomattavasti pienempi tapahtuma, mutta samankaltaisia näytteilleasettajia sieltä löytyy kuitenkin varsin mukavasti. Itse veneitä on toki esillä vähemmän, mutta kokonaisuudessa ihan mukava katsaus veneilyyn ja kalastamiseen on kuitenkin tarjolla.

Pienen pettymyksen koimme tänä vuonna, koska emme olleet etukäteen tarkistaneet asiaa messuoppaasta; paikalla ei ollutkaan Saaristolääkäreiden Punkkibussia. Koko Aavan miehistö sai vuosi sitten ensimmäisen (ja toisen) TBE-rokotteen ja nyt olisimme ottaneet 3. vahvistusrokotteen. No vielä ehditään käydä Punkkibussilla ennen kauden alkua – bussin aikataulut muuten löytyvät netistä: http://saaristolaakarit.fi/aikataulut.

 

Rokotepassit

 

Joku voi ihmetellä miksi olemme ottaneet tämän suhteellisen harvinaislaatuisen rokotteen, mutta monille veneilijöille ja saaristossa oleileville se on varsin tuttu. Ahvenanmaalla se kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaankin kaikille kolme vuotta täyttäneille annettavaksi. Harvinaislaatuisuudestaan huolimatta TBE eli puutiaisaivotulehdus -tapauksia löytyy perheidemme ns. tuttavapiireistämmekin; toisessa tapauksessa tartunta johti viikkojen tehohoitoon, toisessa seurauksena oli halvaantuminen. Kyseessä ei siis todellakaan ole pikku juttu, jos sellainen sattuu kohdalle ja jos rokotteella on mahdollista ehkäistä nämä pahimmat seuraamukset, niin rokottaminen vuorostaan on todellakin se pikku juttu. Muutenkin punkkitarkastukset tehdään joka ilta saaristossa liikuttaessa, tästä kun on Vedenneidollakin ikävä omakohtainen kokemus muutaman vuoden takaa, jolloin sai borrelioosin Tammisaaren saaristosta. Onneksi iholle noussut renkula aiheutti myös voimakkaan allergisen reaktion ja antibioottikuuri aloitettiin heti. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta ja se voi tarttua useitakin kertoja, joten koko kehon punkkitarkastukset kannattaa tehdä päivittäin/ ennen nukkumaan menoa.

Lisätietoa näistä pikku pirulaisista löytyy Punkkiklinikka.fi -sivustoilta ja hyvä olisi hankkia myös kunnolliset z-pinsetit apteekista tai Punkkibussista veneen ensiapulaukkuun. Huolimattomasti poistettu punkki kun saattaa jättää kärsänsä ihon sisälle, koska ”erityisesti borreliabakteerin tarttuminen punkista ihmiseen voidaan välttää, jos punkki saadaan poistetuksi ensimmäisten tuntien aikana”. (http://saaristolaakarit.fi/z-pinsetti)

 

Z-pinsetti ja sen käyttöohje (lupa kuvan käyttöön saatu Saaristolääkäreiltä)

 

Menikö paasaukseksi ;) No, jos yksikin borrelioositapaus saati TBE-tartunta välttyy tämän kirjoituksen myötä, olen hyvin onnellinen :)

Sitten messutunnelmiin. Pääasiassa huomiomme kiinnittyi Pikku merimiehen perässä juoksemiseen ja muutamaan jo aiemmin kiinnostavaan kohteeseen. Toinen oli Aavan sammuttimen huolto, joka onnistui kätevästi pääsylipun hinnalla. Toinen oli laivakoiran hankinta – kyllähän nyt jokaisessa veneessä oma vahti tarvitaan.

Meidän uusi miehistön jäsen Köpi -meripelastuskoira hankittiin Suomen Meripelastusseura ry:n osastolta. Pikku merimies olikin aivan haltioissaan uudesta perheenjäsenestä pitäen siitä hyvää huolta koko loppupäivän. Köpejä muuten voi tilata täältä ja samalla tukea tärkeää vapaaehtoista meripelastustyötä. ”Meripelastusseuran miehistöt auttavat joka vuosi vesillämme yli kahtatuhatta ihmistä, joista noin parikymmentä pelastetaan todennäköisesti varmalta menehtymiseltä. Avunsaajista pääosan muodostavat huviveneilijät, joiden matka katkeaa tekniseen vikaan tai merimiestaitojen puutteeseen.” (http://www.meripelastus.fi/fi/suomen-meripelastusseura)

 

Köpi kainalossa

Pro Meripelastus

Köpi

 

Veneitä messuilla oli muutamia ja eräs suurimmista taisi olla Beneteaun komea Swift Trawler 34, jonne moni jonottikin. Tarjolla oli myös muutamia kirjaosastoja, jotka aina saavat Vedenneidon pysähtymään, mutta tällä erää henkinen taistelu tuotti tulosta enkä ostanut mitään uutta kirjahyllyyn. Messutarjouksena näytti olleen edellisessä jutussa mainitsemani Saariston kätköissä -teos. Pikku merimiestä kiinnosti kovasti Marjut Hjeltin kirja Veden valtiaat, mutta osa kuvista oli (äidin mielestä) turhan pelottavia noin pienelle, joten kirja jäi vielä tässä vaiheessa ostamatta.

 

Beneteau

Pikku merimies tutkii kirjoja

 

Meri kutsuu -messuilla oli myös muutamia sisustus- ja vaateliikkeiden osastoja, mutta koska tarvetta hankinnoille ei nyt ollut tyydyimme vain katselemaan tuotevalikoimia. Kesän pilkahdus näkyy ainakin näissä Henry Lloydin flip flopeissa; tuntuu, että jokainen vaatekauppa on tänä keväänä täynnä merellisiä raitakuoseja, jotka veneilijöillä ovat kaudesta toiseen ”aina muodissa”.

 

Henri Lloydin flip floppeja

 

Messuilla ei harmiksemme ollut esittäytymässä Turun saariston kohteita – taisivat olla pääosin Matkamessuilla. Onneksi sentään Ahvenanmaa esittäytyi ja saimme muutaman esitteen kotiin tutkittavaksemme. Haaveena olisi ehkä piipahtaa Ahvenanmaalla, jos vain sää olisi kesällä suotuisa ”saarihyppelyyn”.

 

Ahvenanmaa kutsuu

Ahvenanmaan esitteitä

 

Taas ollaan askeleen lähempänä Aavan laskua vesille ja ensimmäistä meriretkeä – kevätkin on jo lämmöllään saanut kotipihan krookukset kukkimaan ja narsissien varret ovat työntyneet läpi routaisen maan. Nautitaan aurinkoisista kevätpäivistä, kohta se kausi alkaa!

5 Responses

 1. Katinka
  | Vastaa

  Kiitos kun muistutit tuosta rokotteesta. Myös meidän koko miehistön pitää ottaa tehosteet. Otimme rokotteet viime kesänä kun piti lähteä Ahvenanmaalle. Vaan tänä kesänä sitten mennään. Ja hauska sattuma, mutta myös minä olen saanut Borrelioosin Tammisaaresta =D. Punkit on kyllä syvältä, ei voi muuta sanoa. Vaan muuten kesä ja saaristo on ihanaa. Ja pian päästään vesille. Eikä sitä teidä, vaikka tänäkesänä törmättäisiin Ahvenanmaalla =D.

  • Vedenneito
   | Vastaa

   No johan on punkkisattuma, onneksi taudista ”varoittaa” tuo renkula ja antibiootit auttavat tehokkaasti. Kesässä juurikin erilaiset ötökät ovat se (ainut) negatiivinen asia, etenkin kun jo pelkistä hyttysenpistoista saan allergisen reaktion :(
   Olisipa mainiota tosiaan törmätä Ahvenanmaalla, jos sinne asti kelien puolesta kesällä päästään! :)

  • Kippari
   | Vastaa

   Ahvenanmaa tai Gölisnäs :) Pääkaupunkiseudun veneilybloggareiden kokoontumisajot ”Göläriin”?

 2. viherrys
  | Vastaa

  Kävimme myös meri kutsuu-messuilla. Jotain jäin kaipaamaan messuilta. Ehkä enemmän turun saariston esittelyä. Oliko syynä viimeisen messupäivän tunnelma vaiko mikä. Mitään jippiaijee fiilistä ei syntynyt. Venily ja purjehduskausi lähenee mikä ON inspiroivaa jos mikä :-)!

  • Vedenneito
   | Vastaa

   Juurikin saariston kohteiden esittelyä kaipaan molemmille venemessuille enemmän, Matkamessut kun jäivät tänä vuonna väliin. Käytiin muuten tänään Suomenojan venesatamassa (Aavan kotisatama) ja ikävä yllätys oli, että satama oli vielä jäässä, tuuli oli niin jäisen viimainen ettei keväästä tietoakaan, mutta kyllä se aina sieltä lopulta tulee. :)

Leave a Reply