Kesäinen matka Saaristomerelle – osa 2. Ihana Högsåra

with 2 kommenttia

Ensimmäisenä aamuna Kasnäsissä tuuli oli noussut, kun kävelimme aamupalalle ravintolaan. Katseet merelle suuntautuneina olimme hieman pettyneitä muuttuneesta säätilasta, mutta auringon paiste nosti mielialaa. Aamupalabuffet oli ”ihan ok”, muttei kovinkaan erikoinen ja kylmäsavulohi maistui todella eiliseltä – aikamoinen pettymys Saaristomeren rannalla ollessa. Masut kuitenkin saatiin täyteen ja Kippari lähti Pikku merimiehen kanssa ravintolan viereiseen leikkipuistoon Vedenneidon jäädessä vielä siemailemaan loput aamukahvistaan.

Mieli veti merelle jo palavasti, mutta jäimme kuitenkin maihin odottelemaan tuulen tyyntymistä iltapäiväksi. Aamupäivä oli hyvin leikkipuisto painotteinen ja päätimme syödä saaristopöytä -lounaan Kasnäsin ravintolassa (jep se sama paikka kuin aamupalalla). Lounas oli heikko esitys todellisista saaristopöydistä, ikävä kyllä. Olo oli hieman uupunut eilisestä meripäivästä, aamupäivän puistoiluista ja niinpä keräsimme koko miehistön voimavaroja päiväunien muodossa – ilmastoitu hotellihuone antoi tähän hyvät mahdollisuudet.

 

Saaristokylpylä Kasnäs

 

Iltapäivällä alkoi merikuume nousemaan jo lääkitystä vaativiin lukemiin ja Aavan köydet irrotettiin navakassa itätuulessa. Päätimme lähteä kahville Högsåraan, sinne kuuluisaan Farmors Caféseen tietysti. Tuulen voimasta riippumatta Kasnäsin länsipuolella ei aallonkorkeus nostanut edes vaahtopäitä, vaan pääsimme mukavasti rantautumaan Farmors Cafén uuteen vierasvenelaituriin, melko ahtaiden aisapaikkojen puolelle. Pikku merimiehellä olikin jo kiire päästä tutkimaan rannan rakennuksia, joista suurimman kiljahduksen aiheutti hieman paloasemaa muistuttava varastorakennus.

 

Ei sitten

 

Högsåra oli juuri sitä mitä Saaristomeren matkaltamme olimme odottaneetkin; kauniita vanhoja puurakennuksia, kukkaketoja, auringossa hehkuvia hiekkateitä, meren pilkahduksia punamullan väristen venevalkojen takaa… Kaiken tämän kruunasi suloinen, huvikumpumainen Farmors Café.

 

Farmors cafe

 

Kahvilan pihalle päästyämme tiesimme miksi paikkaa oli niin suitsutettu monissa veneilyblogeissa. Pikku merimies bongasi pihalta heti pittoreskin leikkipaikan, hiekkalaatikkoineen ja liukumäkineen. Pienen houkuttelun jälkeen pääsimme tutkimaan kahvilan/ ravintolan tarjontaa myös sisätiloihin ja kyllä, The Kakkupöytä teki vaikutuksen. Kipparin täytyi kokeilla lonkku-kakkua (a.k.a. lonkeroa ja kakkua), josta Merenneito oli blogissaan kirjoittanut. Päädyimme ottamaan (liian pienet) palat rommi-kinuskikakkua sekä mansikka-marenkiunelmaa, lisäksi maitoallerginen pikkumies sai iiiiiiison (kuten totesi kädet ylhäällä koon merkkinä) suklaamarengin. Voi ”härregyyyyyd”, että oli hyvää ja siinä vielä pihan pensaiden varjossa nauttiessamme, saaristolaistunnelmasta huumautuneina totesimme, ettemme olleet koskaan syöneet näin hyviä kakkuja.

Famun kakkuja saa muuten leikata ns. oman masun mukaan. Tätä emme muistaneet ja Kipparin leikkaamat palat olivat kuulemma niin ”ujoja”, jotta maksu otettiin vain yhdestä kakkupalasta. :)

 

Se kuuluisia kakkupoyta

 

Iltapäiväauringon kallistuessa horisonttia kohden kahvilan terassilta alkoi kuulumaan soittoa ja laulua på svenska luonnollisesti. Visans vänner oli aloittanut esiintymisensä, Pikku merimies leikki muiden lasten kanssa leikkipaikalla ja me totesimme lomalaisten tapaan ”eiköhän syödä illallinen täällä, ei meillä ole kiire minnekään”. Grillikin oli auennut jo aikaa sitten ja sieltä tilasimme picanhat. Siinä viileää valkoviiniä nauttiessa, haitarimusiikkia kuunnellessa ja loistavasta ruuasta tyytyväisinä olo oli no, täydellisen onnellinen.

 

Grillin menu

Jo maistui

Kukkaketo

 

Tuuli oli noussut entisestään, kun lähdimme kävelemään Famun kahvilasta kohti laituria. Aava saatiin vesille navakasti aisoja kohti painavasta tuulesta huolimatta ja suuntasimme Kasnäsiin ilta-auringossa mieli ja masut tyytyväisinä.

 

Käyn ahon laitaa...

2 Responses

  1. ka
    | Vastaa

    Tuo Högsåra oli minun lempipaikkani viimevuona. Olimme viettämässä Kemiön saaristossa lomaa. Koko saari oli aivan ihana, puhumattakaan tuosta valtavan viehättävästä kahvilasta. Ihania kuvia olit ottanut paikasta =).

  2. Vedenneito
    | Vastaa

    Kiitos Katinka :) Högsåra on kyllä TOP 10 ravintolaa listamme kärkipäässä. Juttelin muuten omistajan tyttären kanssa ja hän kertoili, kuinka leikkipaikka oli heidän lasten vielä lapsuudessa – ihana historia ja jatkumo. Lisäksi mainitsi, että tulevat varmasti ylläpitämään lähiruoka- ja kauden parhaat raaka-aineet pääperiaatteen tulevaisuudessakin. Tällaisia paikkoja mainostaa mielellään (ilmaiseksi)! :)

Leave a Reply